Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2018-01-25

Bjursåsgrabbar vann Kockduellen 2018

De hade tänkt att lämna återbud till finalen. Men istället gick Bjursåsskolans Wiktor Andreasson, Alexander Johannesson och Ludde Klintasp och vann Kockduellen i Falun.

– Vi googlade fram ett bra recept, men det var nog ingen av oss som trodde att vi skulle vinna, säger Wiktor Andreasson.

– Nej, vi hade ju tänkt att lämna walk-over till den här tävlingen. Men nu ska det ändå bli kul att åka till Stockholm och vara med i den stora finalen. Och där går vi för vinst, säger Ludde Klintasp.

Det finns många niondeklassare i Falun som är duktiga på att laga mat. Det visade sig inte minst under finalen av Kockduellen, dit 14 lag och 33 elever hade kvalificerat sig.

Kockduellen har kommit för att stanna

Under hösten har alla högstadieskolor i Falun, förutom Engelska skolan, deltagit i Kockduellen, framgångssagan som nu avgjordes för andra året på raken.

– Det här gör vi om, Kockduellen har kommit för att stanna. Jag är verkligen imponerad av elevernas insats. Det var svårt att hitta ett vinnande lag, säger Ted Stöffling, ägare till restaurangen Smak och medlem av juryn.

De tävlande lagen fick en färsk kyckling på tre kilo att utgå ifrån. Till detta fanns också en stor varukorg innehållande potatis, rotfrukter, svamp, lök, bacon, selleri, ägg, mjöl, olja, vin, timjan, tomatpuré, kryddor, honung, ströbröd och mycket mera.

Efter tre timmar var maten lagad och juryn med kockarna Tobias Milstam, Ted Stöffling och Ingemar Eberstål, kunde smaka sig igenom de 14 tallrikarna.

I sin bedömning tittade juryn på utseende, konsistens och smak.

Till slut var det killarna från Bjursåsskolans klass 9B som tog hem duellen, och som får åka till Stockholm och delta i riksfinalen som hålls på Restaurangakademin den 9 februari.

Första priset där är 10 000 kronor – ett pris som går till vinnande lags klass.

Baconinlindade kycklingbröst

Bjursåsgrabbarna funderade i en halvtimme, letade recept på Google, innan de bestämde sig för vilken maträtt de skulle göra.

Men till slut bestod den vinnande rätten av baconinlindande kycklingbröst med ost och timjan. Till det en läcker svampsås, rostade rotfrukter och kryddade potatisklyftor.

Kockjuryn framhöll i sin motivering att rätten var välkomponerad, hade bra smak och att grabbarna nyttjat råvarorna väl.

Ibland gör killarna mat hemma, men några framtida kockar såg de sig inte som.

– Det är kul att göra mat, på fritiden, säger Ludde Klintasp.

Kockduellen hölls för första gången i Falun för ett år sedan.

I år har det spridit sig så att tio kommuner runt om i Sverige finns med i tävlingen.

Branschorganisation Visita har nappat på idén och håller i trådarna för arrangemanget på riksnivå.

Vinnare i Kockduellen

Wiktor Andreasson, Alexander Johannesson och Ludvig Klintasp, från Bjursåsskolans klass 9B, vann Kockduellen 2018.

Sidan uppdaterad 2018-01-26