Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2018-02-09

kockduellen final

Lax på menyn i Kockduellenfinalen

Det blev Strängnäs som vann riksfinalen i Kockduellen, men Faluns lag gjorde en riktigt bra tävling.

Bjursåseleverna Wiktor Andreasson, Alexander Johannesson och Ludde Klintasp hade först inte tänkt ställa upp i Kockduellens dalafinal i Falun.

- Vi googlade fram ett bra recept, men det var nog ingen av oss som trodde att vi skulle vinna, sa Wiktor Andreasson då.

Men vann gjorde de och på fredagen gick finalen i Stockholm.

Från kyckling till Lax

Vid dalafinalen var det kyckling som skulle tillagas, men i riksfinalen i Stockholm på fredagen var det lax som stod på menyn. Men för eleverna från Falun var det jobbigaste under dagen inte själva matlagningen.

- Det var jobbigt att det var så mycket folk och tittade, och tv-kameror som sände, säger Wiktor Andreasson.

Matlagningen gick däremot bra för killarna och gav mersmak.

- Det var kul att laga mat, säger Alexander Johannesson.

När finalen var klar slog hemlängtan till. Att vara kvar i Stockholm var inget alternativ.

- Vi åker hem nu så fort vi kan, säger Ludde Klintasp.

Längtar ni hem?

- Jaa!

Framgångskoncept

Kockduellen började i Falun förra läsåret då kommunens högstadieelever fick delta i tävlingen.

I höstas drog tävlingen igång igen för andra gången. Den här gången har alla högstadieskolor i Falun, förutom Engelska skolan, deltagit i tävlingen, och i riksfinalen i Stockholm deltar nu tio kommuner; Falun, Örebro, Strängnäs, Stockholm, Uppsala, Göteborg, Katrineholm, Hallsberg och Leksand. Närmare 2000 elever har deltagit i tävlingen.

Riksfinalen har branschorganisationen Visita ansvaret för och flera kändiskockar återfanns i juryn.

Första priset i riksfinalen är 10 000 kronor som går till vinnande klass.

Fakta Kockduellen:

Tävlingen arrangeras inom ramen för hemkunskapen i högstadiet. 2–3 elever bildar ett lag. De får en korg med råvaror som de ska skapa en måltid av på 50 minuter. Resultatet bedöms av en jury med erfarna kockar från några av restaurangerna bakom initiativet samt lärare.

Tävlingen genomförs i tre steg: En skoltävling (där eleverna tävlar mot varandra), en stadsfinal (med de bästa eleverna från respektive skola) och därefter en riksfinal i Stockholm.

Förutom att väcka intresset för matlagning som jobb i själva tävlingen, får eleverna också information om vilka möjligheter som finns inom kockyrket, hur arbetsmarknaden ser ut och vilka karriärvägar som finns.

Sidan uppdaterad 2018-02-09