Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2018-02-16

Bil med plåtskador och gymnasieelever som jobbar med att laga den på Lugnetgymnasiet

Lugnetgymnasiet - utsedd branschskola

Lugnetgymnasiets fordons och transportprogram, inriktning karosseri och lackering vid Haraldsbo i Falun, har blivit utsedd som en av tio skolor i landet i Skolverkets försöksverksamhet med branschskolor.

– Vi är ett av landets bästa fordonsprogram och det här är ett kvitto på det. Det betyder oerhört mycket för oss och branschen att vi kan rekrytera elever från ett större område, säger Leif Isaksson, rektor för utbildningen på Lugnetgymnasiet.

En branschskola är ett nytt sätt att stärka tillgången till yrkesutbildad arbetskraft på gymnasial nivå. Branschskolorna tillhandahåller utbildningar där det lokalt inte finns ett tillräckligt stort elevunderlag, men där efterfrågan på arbetskraft är stor. Detta innebär bland annat att elever i andra kommuner kan få läsa vissa kurser i Falun. Det finns också ett särskilt statsbidrag kopplat till verksamheten med branschskolor. 

– Det har varit svårt att hitta elever samtidigt som det saknas välutbildad personal i fordonsbranschen. Stillastående bilar är ett problem som kostar mycket pengar, säger Leif Isaksson.

Satsningen startar höstterminen 2018 och är en försöksverksamhet fram till 2023.

Läs mer om branschutbildningarna på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Fordons och transportprogrammet.

Sidan uppdaterad 2018-04-19