Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2018-02-28

Fredrik Nilsson mattelärare

Fredrik Nilsson prisas av akademien

Matteläraren Fredrik Nilsson på Lugnetgymnasiet får Kungliga Vetenskapsakademiens pris 2018.

Faluläraren är 2018-års pristagare av Beijerstiftelsens Lärarpris till Ingvar Lindqvists minne i matematik.

Motiveringen lyder: ”för framgångsrik undervisning kompletterad med utmanande problemlösning som får både grundskole- och gymnasieelever att motiveras till vidare studier i matematik. Dessutom är han en viktig inspiratör och "livlina" för sina kollegor vid användning av problemlösning i undervisningen”.

Det är tredje gången en lärare från Lugnetgymnasiet får pris av Kungliga Vetenskapsakademien. 2011 fick Gunnar Kihlberg ta emot priset i Kemi, och 2014 fick Per Paulsrud ta emot priset i Biologi.

- Det är häftigt att tre lärare från ett jämförelsevis litet gymnasium som Lugnetgymnasiet i Falun får ta emot ett sådant här pris, säger Fredrik Nilsson.

Rörd över motiveringen och priset

Fredrik Nilsson är rörd över att tilldelas priset.

- Det jag tycker är mest värdefullt och är rörd över, är att kollegor, elever och föräldrar tycker att jag är värd det här priset.

Prissumman är på 80 000 kronor varav 10 000 kronor går till skolans bibliotek och inköp av naturvetenskaplig litteratur. 20 000 kronor går till naturvetenskapliga aktiviteter på skolan och 50 000 kronor får pristagaren göra vad den vill för.

- Jag har länge haft en dröm om en bilsemester i Europa tillsammans med barnen och familjen. Vi hade tänkt vänta tills barnen blev större, men nu känner vi att vi inte vill vänta. Till sommaren kommer vi att genomföra resan, det ser jag fram emot, säger Fredrik Nilsson.

Fredrik jobbar med att skapa en trygg lärandesituation

Problemlösning, diskussioner, utmaningar och att motivera elever är något som många lärare jobbar med.

Genom att bjuda in föreläsare och ta med eleverna på studiebesök har Fredrik Nilsson gett eleverna inspiration och kunskap om hur matematik kan användas på ganska oväntade sätt. Men det viktigaste tycker han är trygghet.

- Jag tycker att det är roligt, vi har haft problemlösningsprojekt och det är också viktigt, men det viktigaste gör jag i vardagen i klassrummet. För mig är det mest värt. Jag tror att jag får eleverna att känna sig trygga i den miljön jag skapar och de känner genuint att jag vill dem väl. Jag tror inte det är svårare än så.

Delar ut fyra priser till lärare

Varje år delar Vetenskapsakademien ut fyra priser till lärarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som genom entusiasm, nya idéer och engagerande arbete väcker elevers intresse för matematik, fysik, kemi, biologi, naturkunskap och NO.

Beijerstiftelsens Lärarpris till Ingvar Lindqvists minne finansieras av Kjell och Märta Beijers Stiftelse. Priset har fått sitt namn efter Akademiens tidigare preses Ingvar Lindqvist, som tog initiativ till flera akademiaktiviteter med syfte att visa på lärarnas viktiga roll i samhället.

– Jag känner mig överraskad och omtumlad över att ha blivit tilldelad Beijerstiftelsens Lärarpris till Ingvar Lindqvists minne i matematik. Men framför allt är jag otroligt glad, stolt och rätt så ordentligt rörd. För mig som person och lärare ser jag priset som ett slags bevis för att det jag gör i samspelet med mina elever, saker som jag tror är bra, faktiskt också uppfattas som bra och uppskattas. Priset ger mig en trygghet i att fortsätta arbeta på det sätt jag gör, säger Fredrik Nilsson.

Sidan uppdaterad 2018-04-12