Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2018-04-09

En bildörr lackeras av en elev

Billackerare visar kunskaper inför Yrkes-SM

För fjärde året i rad arrangeras ett yrkesprov för blivande fordonslackerare på Lugnetgymnasiet i Falun. Syftet med yrkesprovet är att höja kvaliteten på fordons- och transportprogrammets lackeringsutbildning mot bakgrund av motorbranschens stora kompetensbehov.

Lugnetgymnasiet blev nyligen usedd av Skolverket till Sveriges enda branschskola på prov, med inriktningen karosseri och lackering. Läs mer om Lugnetgymnasiet som branschskola.

– Eftersom vi ser ett tydligt samband mellan stärkt kvalitet på gymnasieskolans fordons- och transportprogram och på att kunna möta branschens stora efterfrågan på kompetens, tror vi på insatser som yrkesprovet. Relevanta och kvalitativa utbildningar attraherar fler elever”, säger Anette Norinder, branschutvecklare på Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Under tävlingsdagarna kommer även uttagning till Yrkes-SM att äga rum. Det innebär att fyra ungdomar utbildade till lackerare, har möjlighet att få tävla i Uppsala den 25-27 april.

– Precis som yrkesprovet fyller Yrkes-SM en viktig uppgift i att stärka kvaliteten och attraktionen för flera yrkesutbildningar. Med yrkestävlingarna riktas även beslutsfattarnas blickar på branscher vars utbildningar behöver stöd, säger Anette Norinder.

Lugnetgymnasiets inriktning karosseri och lackering är en av landets tio branschskolor på prov. Det innebär att elever i andra kommuner kan få läsa vissa kurser i Falun.

– Utnämningen till branschskola betyder att Lugnetgymnasiet i nära samverkan med branschen arbetar för att säkerställa både kvalitet och rekrytering, avslutar Anette Norinder.

Transportföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för nio förbund inom transportnäringen, inklusive motor- och petroleumbranscherna och säkerhetsbranschen, samt är en förbundsgrupp inom Svenskt Näringsliv.

Sidan uppdaterad 2018-09-03