Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Läraren linda Forssell Asp tillsammans med eleverna Ragnar Vikman Borglund och Joline Hero

Linda blev Årets lärare i Teknikerjakten

Främbyskolans pedagogiska grepp att använda robotar, programmering och 3D-skrivare i fler ämnen än teknik och matte, har uppmärksammats. En av drivkrafterna bakom är den engagerade läraren Linda Forssell Asp, som nu fått priset som "Årets lärare i Teknikerjakten.

– Jag blev förvånad men såklart överlycklig att få priset. Jag vill visa en sida av läraryrket som är positiv, säger Linda Forssell Asp.

– Hon får priset genom att ha deltagit och inspirerat andra genom både lärcirklar och pedagogiska caféer. Förutom det har hon delat med sig av sina erfarenheter via sociala medier. Med andra ord en inspirerande och engagerad lärare, säger Johan Sonne, projektledare för Teknikerjakten på Högskolan Dalarna.

Främbyskolan har tidigare fått pengar av Teknikerjakten för att starta ett projekt och köpa in 36 små robotar. Bakom Teknikerjakten i Dalarna står bland annat Högskolan Dalarna, och Falun och Borlänge. Pengarna kommer från Ljungbergsfonden.

När vi besöker Främbyskolan är eleverna Ragnar Vikman Borglund och Joline Hero med och visar. De små robotarna är genomskinliga plastkulor, lite större än en tennisboll och plockas upp ur en väska. De styrs och programmeras via en läsplatta eller mobiltelefon. Båda eleverna tycker det är kul och lärorikt.

Nytt sätt att lära ut i flera ämnen

I den nya läroplanen så ingår det programmering och förståelse för robotar. Linda Forssell Asp menar att det också kan vara ett sätt att nå barn som inte har lika lätt att ta till sig den traditionella pedagogiken, och att man kan anpassa programmeringen och robotarna till andra ämnen än teknik och matte.

– Om vi kan nå fler barn med hjälp av robotarna så har vi lyckats. Vi ska faktiskt också förbereda för framtida yrken som vi ännu inte vet om, säger Linda Forssell Asp.

Ragnar Vikman Borglund visar oss ett blockprogram i läsplattan, och roboten kör ett förprogrammerat avstånd i en viss vinkel och byter sedan färg. Den fortsätter i en annan riktning på nästa programmeringsrad. Joline Heros robot står på en matta i form av en Sverigekarta.

– Åk norrut till Kiruna, säger Linda Forssell Asp.

Den lilla roboten pilar raskt iväg norrut från Malmö, och stannar på Kiruna.

Vilket råd skulle du vilja ge till andra pedagoger som funderar på att köra igång med robotar och programmering?

 – Att våga prova och "learning by doing", för man lär sig mycket med tiden. Jag kanske inte är bäst på blockprogrammering utan det finns elever som kan mycket mer. Men pedagogens jobb är inte att kunna allting bäst, utan att föra eleven framåt, avslutar Linda Forssell Asp.

Sidan uppdaterad 2019-09-10