Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Första spadtaget för nya Södra skolan

Eleverna Lorin Tan och Mouhamed Djibril Diallo tog första spadtaget tillsammans med kommunalrådet Jessica Wide (s).

Nu börjar bygget av den nya Södra skolan

Första spadtaget togs av kommunalrådet Jessica Wide (s) och eleverna Lorin Tan och Mouhamed Djibril Diallo. Den nya Södra skolan beräknas vara klar under sommaren 2020.

Det är efter flera år av trångboddhet äntligen dags att påbörja bygget av den nya Södra skolan i Falun. Det var förstås mest glädje över den nya skolan som stod i fokus när skolans elever samlats på gräsplanen utanför deras nuvarande skola för att vara med när första spadtaget togs. Men den nuvarande skolan är omtyckt, bristande ventilation och slitna lokaler till trots.

– Det är liksom mysigt här, men det är bra att det blir större nu, och skönt att det kommer att bli lite fräschare, säger eleven Ingrid Landén.

En skola med stor gemenskap

Den nya skolan byggs bredvid den gamla av HMB Construction AB, enligt vinnande anbud på 124,5 miljoner kronor. Går allt enligt planerna ska en slutbesiktning av skolan kunna ske i juli 2020.

– Södra skolan är en skola där man känner att man hör hemma, där man blir lyssnad på och där man har en meningsfull vardag. Allt det måste vi ju ha kvar när vi flyttar in i den nya skolan, säger Liza Lundberg (s) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Nya Södra skolan

Nya Södra skolan kommer att se ut så här. Skolan har ritats av arkitekten Emmy Lund, Falugruppen.

Eleven i centrum

Det är arkitekten Emmy Lund från Falugruppen som ritat den nya Södra skolan. Hon har tidigare även varit med att rita Aspeboda skola, Bjursås skola, Slättaskogen och nu alltså Södra skolan.

– Fokus ligger på barnen. Det här är ju en F-6 skola med yngre barn så trygghet och att det ska vara en skola för alla har stått i centrum när vi ritat. Här finns ju även fritids på skolan så tanken är att skolan är byggd runt eleven, säger Emmy Lund.

Rektor Lotta Arenvall är väldigt glad över att bygget nu startar.

– Ingen är stoltare och gladare än jag idag, ni vet ju hur roligt vi har och hur roligt och bra vi kommer att få i den nya skolan, säger Lotta Arenvall.

Södra skolan spadtag

Eleverna Gunnar Eckerström Säfström, Vanna Forsberg och Ingrid Landén.

Längtar till första lektionen

Bland eleverna märktes en festlig uppsluppenhet och längtan till de nya lokalerna.

– Jag längtar efter vår första mattelektion. Matte och idrott är mina favoritlektioner, säger Gunnar Eckerström Säfström.

– Jag tycker mest om slöjd, bild och idrott, säger Ingrid Landén.

– Jag gillar slöjd och bild, säger Vanna Forsberg.

Läsåret 2020-2021 är det alltså tänkt att nya Södra skolan ska vara klar.

Sidan uppdaterad 2022-02-21