Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Estetprogrammet

Dans är en av estetprogrammets inriktningar.

Estetprogrammet – eftertraktat gymnasieprogram

Det Estetiska programmet på Lugnetgymnasiet är en professionell och eftertraktad utbildning inom musik, bild, media, dans och teater. Samtidigt skapar valet av det estetiska programmet samma möjligheter att läsa vidare som om du väljer att läsa något annat program på gymnasiet. Stephanie Elovsson- Jägmo satsar på att bli sjukgymnast medan Joachim Åström vill bli kock.

Stephanie har precis börjat sitt sista läsår. Hon går teaterinriktningen och har under sin utbildningstid hittills fått en hel verktygslåda att ha med sig i sitt fortsatta yrkesliv. Bland annat stärkt självförtroende, scenvana, att kunna stå på en scen och inte bli nervös, att kunna skriva manus på kort tid och en massa andra värdefulla saker.

I vintras sökte Stephanie till TV-programmet Talang, och kom med. Hon buktalar och skriver själv sina nummer. Det gör hon så pass bra att hon tog sig vidare till final.

– Genom skolan har jag blivit säker på scen, annars hade jag inte sökt till TV-programmet Talang. Men när jag väl var där så fick jag skriva om mitt manus dagen innan finalen och öva in en sång som jag skulle ha med. Det gick jättebra, men det hade jag inte klarat om jag inte fått lära mig det i skolan.

Individuellt anpassat

Elever från flera ställen i Sverige söker sig till Lugnetgymnasiet. Möjligheten att få spetsutbildning inom sitt respektive intresse för att studera vidare lockar elever att flytta till Falun. Exempelvis går två av eleverna som tog studenten i våras i Falun nu på Kungliga Balettakademien i Stockholm.

Stephanie vill uppmana andra att välja det program man där man får göra det man själv tycker är roligt.

– Jag vill bli sjukgymnast så jag har lagt till min individuella plan de ämnen som behövs för det, säger eleven Stephanie Elovsson-Jägmo.

Det råder en missuppfattning om att estet enbart är en utbildning för att gå konstnärlig vidareutbildning, men det stämmer inte.

– Vi förbereder för vidare studier inom sin inriktning men vi har också elever som studerar vidare på andra utbildningar, säger Dan Hedmark, musiklärare.

– Folk tror att det är lite mer flummigt på estet, men jag valde något som jag tycker om och får samtidigt bra undervisning, säger Stephanie.

Estetprogrammet Joachim och Stephanie

Joachim Åström och Stephanie Elovsson-Jägmo valde estetprogrammet för att kunna vidareutbilda sig inom musik respektive teater men ändå kunna läsa vidare sedan inom andra områden.

Spelar gitarr och satsar på en kockkarriär

Lärare som vet vad som krävs för att nå dit man vill är guld värda för eleverna som exempelvis drömmer om att bli dansare, musiker, konstnärer eller att jobba inom media eller bli skådespelare.

Joachim Åström sökte estet eftersom han tycker att det är roligt med musik. Han spelar gitarr och skulle gärna vilja jobba som musiker. Han är även intresserad av gastronomi och satsar på att läsa vidare inom det.

– Lärarna här är verkligen engagerade, men det beror också på ens eget engagemang hur långt man kommer inom sina studier. Även om elevernas engagemang i en klass är olika starkt så kan man ändå utvecklas personligen, säger Joachim Åström.

Lärarna Dan Hedmark och Bevita Karlsdotter påpekar att elevernas närvaro i skolan är jätteviktig.

– Dans kan man inte träna hemma, du måste vara här. Piruetter sitter inte efter att man gjort en, de måste tränas in, säger dansläraren Bevita Karlsdotter.

– Våra elever får lära sig att öva, att inte ge upp, det har de med sig sedan också, säger Dan Hedmark.

Värme och vänskap

På estetprogrammet kan man välja fem olika inriktningar, eller plocka olika delar från flera inriktningar. Det är musik, bild, media, dans och teater som erbjuds. Grundstenen i utbildningen är att lärarna själva är yrkesverksamma eller har varit det.

– Vi som jobbar som lärare är verksamma inom och har ena foten i vår inriktning, säger Dan.

Det behövs anser de för att kunna entusiasmera eleverna, att ha en motor och att få hitta på nya saker.

– Vi ser att det händer saker med eleverna under utbildningen. Deras självförtroende växer av att få stå på scen och de känner en stolthet i hantverket också. Jag önskar att alla människor kan få känna att man kan beröra sin publik, oavsett inom vilket område det är, säger Dan.

– Man blir trygg som människa av att gå här, säger Bevita.

Samarbete skapar bred bas

Det är cirka 180 elever totalt som går på Estetiska programmet i nuläget. Skolan samarbetar mycket med exempelvis Dalateatern och Film i Dalarna, och det är ofta gästföreläsare på plats som inspirerar eleverna. Både Stephanie och Joachim är rörande överens om att de valde rätt utbildning.

– Att få komma hit och studera det man vill och känna att man hör hemma, säger Joachim.

– Våra elever växer som människor. De får utveckla sin kreativitet, samtidigt som de får en bred utbildning som öppnar upp för många olika högskoleutbildningar, berättar rektor Leif Isaksson.

Fakta

Estetiska programmet, Lugnetgymnasiet

Högskoleförberedande

Fem inriktningar:

  • Bild och form
  • Dans
  • Media
  • Musik
  • Teater

I februari ska årets niondeklassare välja gymnasium.

Sista ansökningsdag är den 15 februari 2019.

Sidan uppdaterad 2018-12-10