Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Fordonsprogrammet på Haraldsbo ger eftertraktade hantverkare

Industrin skriker efter arbetskraft. Billackerare och bilmekaniker står högt upp på önskelistan. Många av eleverna har redan jobb innan de gått färdigt utbildningen. Lugnetgymnasiets fordonsutbildningar på Haraldsbo har dessutom nyligen utsetts som branschskola för inriktningarna bilskadereparatör och billackering.

En bilmotor varvas, det hamras mot metall och svetslågorna flyger. Det är full fart när vi besöker Haraldsbogymnasiet på tisdagsförmiddagen.

- Man har bra arbetsutsikter när man går här, det saknas bilplåtslagare på arbetsmarknaden, säger läraren Erik Groth.

Eleverna är engagerade och vill lära sig hantverket. Eleverna på Haraldsbo kommer både från Falun men även från andra ställen i Sverige.

– Det är otroligt skickliga elever. Vi har elever från Falun men även från andra delar av Sverige där de läser karosseridelen i undervisningen här, säger Erik Groth.

Haraldsbo är en branschskola med riksintag, utbildningen arbetar mot att bli MBC certifierad, vilket innebär att utbildningen uppfyller sex olika kriterier, bland annat hög utrustningsnivå och samarbete med branschen.

Lugnetgymnasiet fordonsprogrammet

Albin Tallbo mekar på sin A-traktorvolvo tillsammans med sina klasskamrater, här försöker de modifiera delar på pedalen.

Vill meka med bilar dagen lång

Albin Tallbo och Alfred Åkers läser båda till bilmekaniker. Just när vi är på besök håller de på att meka med Albins epatraktor, som förstås är en Volvo.

– Jag har gått 1,5 år nu. Det roligaste är att ta in sina egna grejer att skruva på. Jag har en A-traktor och en bil hemma, det är en Volvo 944, säger Albin Tallbo.

Annars blir det en del bromsjobb de får göra som elever på skolan, eller nyligen då det var däckbyte så stod det på agendan. Men nu är det alltså A-traktorvolvon som ska få ytterligare en växellåda inför besiktningen.

– Det är alltid något som krånglar, det är ett steg fram och två bak. Just nu är det splindsen på pedalen. Sedan har vi gjort några modifikationer sedan igår, kapat litegrann och senare kommer det att bli svetsning också och laga lite rosthål.

Svetsar, slipar och målar

Rebecca Cederström och Emil Lundberg håller på att lära sig svetsa. Lågorna slår och de båda håller koncentrationen hög för att hålla koll på både verktyg och material.

– Svårast är svetsningen, jag bränner igenom plåtarna, annars har det hittills varit lätta uppgifter, säger Emil Lundberg.

– Jag tycker slipa är svårast, att inte slipa igenom spacklingen, att hitta det jämna flödet mellan olika material, säger Rebecca Cederström.

Första veckan har de haft karosseri på schemat, nu är det alltså svetsning.

– Vi har blandat färger, spacklat och slipat. Roligast var att lacka, säger Emil Lundberg.

– Jag tycker det är roligast att slipa och maska, finishen och att färgen lägger sig jämnt och att det blir tillräckligt med färg. Det blir mer skillnad på bilen sedan, säger Rebecca Cederström.

Rebecca var tidigare lagerarbetare, men valde att omskola sig.

– Jag ville utvecklas och så satt jag och kollade lite och valde det här. Jag gör utbildningen här i Falun och praktiken i Stockholm där jag bor.

Emil började gymnasiet i Gävle där han läste till bilmekaniker. Men att meka med bilar passade inte honom riktigt.

– Det kändes inte som min grej och sedan fick jag testa lack och det kändes intressant så då började jag här istället.

Lugnetgymnasiet fordonsprogrammet
Sidan uppdaterad 2019-01-09