Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Gordon stormtrivs som bonde på Naturskolan

I år fyller Falu naturskola 30 år. Ett jubileum som kommer att uppmärksammas på flera sätt under året.

Gordon Eadie – med titeln pedagogisk bonde - har inte varit med fullt så länge, men började sin anställning på naturskolan 2010.

– Jag stortrivs, och får arbeta med något som jag tror på och som gör skillnad, säger han.

Luften är ändå sådär rå och fuktig att kylan gör sig påmind långt in i märgen. Gordon Eadie kommer till sitt jobb på Dikarbacken – på cykel.

– Jag bor alldeles i närheten. Men av de bästa sakerna med mitt jobb är att jag får vara ute i friska luften varje dag. Att jag dessutom får jobba med något som jag tror på och brinner för, får mig att stortrivas, säger han.

Ett av landets äldsta naturskolor

Falu naturskola är en av landets största naturskolor, sett till antalet anställda, och även en av landets äldsta. Naturskolan är en resurs för skolor och förskolor och alla barn i Falun räknas som elever. En grov beräkning gör gällande att 6 000 skolbarn möter naturskolans verksamhet varje år.

Det är i Dikarbacken som naturskolan bedriver sin pedagogiska djurhållning. Här finns kor (Rökulla från Svärdsjö), får (Svärdsjö och finull), grisar (Linderöd) och de båda getabockarna Rask och Kåre. Två jämtgetter som älskar uppmärksamheten de oftast får från besökare.

– Jag följer alla djur från början till slut och känner för alla även om det är vissa man blir extra kompis med. Jag är lite blödig av mig och erkänner gärna att det känns lite i hjärtat att skiljas från djuren när det är så dags. Djuren har det väldigt bra hos oss, och gör nytta hos elever och andra besökare som träffar våra djur. En slakt sluter oftast cirkeln och även då används djuren pedagogiskt som till exempel kött till restaurangprogrammet eller till högstadiebiologi. Vi vill att allt ska komma till nytta hela vägen, säger Gordon.

– För oss som hanterar djuren varje dag är det viktigt att visa vem som bestämmer, även om vi alltid är lyhörda till djuren behov. Vi ser till att de har allt de behöver i form av mat och vatten och ger dem även social stimulans. Kåre tar gärna chansen att visa upp sig och vara lite uppstudsig. Det kan göra rejält ont att få sig en smäll av de stora hornen. Man bockar säg inte gärna ner i närheten av bockarna, om man säger så, fortsätter Gordon med ett skratt.

Naturskolan Gordon Eadie

Kommer från Kanada

Den lilla brytningen när han pratar, visar sig komma av att Gordon ursprungligen kommer från Kanada. Till Sverige kom han 2004 som student, träffade sin nuvarande fru och blev kvar i landet.

– Vi flyttade från Uppsala till Falun 2009 när vi var klara med våra utbildningar. Jag har varit intresserad av naturen och gillat att arbeta i den sedan jag var liten. Det var min morfar som fick mig att bli intresserad av de värden som naturen ger oss, säger Gordon.

Han har utbildat sig till både lärare och naturvårdsbiolog. En kombination som passar bra när han nu jobbar med barn och naturskolans utomhuspedagogik.

Firar 30 år

I år fyller Falu naturskola 30 år. Ett jubileum som kommer att uppmärksammas på flera olika sätt under året.

– Vi ska satsa lite mer på att lyfta fram det som naturskolan gör i olika sammanhang. Vi tänker göra lite extra kring de årliga evenemang vi har inplanerade, och även se till att alla barn och pedagoger får lite extra. Djurens jul, djur- och lammvisningar, mors dag och lovverksamhet är inplanerade evenemang. Men nu ska vi försöka hitta fler intressanta evenemang som lockar, säger Gordon avslutningsvis.

Naturskolan Gordon Eadie

Gordon Eadie hänger mycket med djuren på Falu naturskola. Här ser han till att getabockarna Rask och Kåre får lite ”påfyllning”.

Fakta: Falu Naturskola

  • Naturskolan grundades 1989 och pedagogiken bygger på aktivt lärande och utomhusaktiviteter. Skolan arbetar efter mottot ”lär in ute” och använder uterummet som klassrum. Naturskolan har verksamhet för förskolor, skolor och familjedaghem och arrangerar fortbildning och inspirationsträffar för pedagoger.
  • Skolan bedriver en pedagogisk djurhållning med flera olika lantraser som hålls i kulturlandskapet Dikarbacken. Djuren finns i området året runt. Ett syfte med skolans verksamhet är också att tillgängliggöra Faluns natur- och kulturmiljöer för allmänheten.
  • Falu Naturskola arbetar med flera spännande klassrum: Sjön Vällan vid Lilltorpet, kulturlandskapet på Dikarbacken och Världsarvet Falun, inte minst gruvområdet. Skolan erbjuder program för förskoleklass, årskurs 2,4,6,7,8, och har även samarbetsprojekt med flera gymnasieprogram.

Foto: ULF PALM

Sidan uppdaterad 2019-01-14