Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Svärdsjöskolan med B-längan till höger i bild

Skolbyggnad stängs över sommaren och nya luftprover tas

Luftkvaliteten i B-längan på Sundbornsskolan har diskuterats under lång tid, och en mängd åtgärder har gjorts. Trots alla åtgärder har det funnits vissa frågetecken kring den fysiska arbetsmiljön i delar av skolan. En enig myndighetsnämnd tog på torsdagen beslut om att ett externt företag nu ska göra provtagningar och att byggnaden hålls stängd över sommaren.

– Luften är fortfarande inte hundraprocentig, och det finns små spår av miljögiftiga ämnen som troligtvis kommer från plattan eller takstolarna. Vi vill därför ha en extern mätning och att inga elever finns i byggnaden över sommaren, säger Göte Tronshagen (M) ordförande i myndighetsnämnden.

Ärendet återremitterades vilket betyder att det går tillbaka till förvaltningen för hantering, och sedan åter till nämnden.

Diskussionerna om luftkvaliteten i den så kallade B-längan på Sundbornsskolan, har pågått i över 20 år. Även om det gjorts mängder med åtgärder under åren, så finns exempel på elever och personal som vistats i lokalerna och upplevt besvär. Sundbornsskolans B-länga är byggd på 70-talet.

Till hösten ska det vara löst

– Det har nyligen gjorts en enkät bland skolpersonal och elever som visar att det är ett fåtal som upplever problem just nu. Så vi känner oss ändå trygga i att eleverna får vara kvar i lokalerna till 17 juni, men till höstterminen ska det här vara löst, säger Göte Tronshagen.

Frågan finns med som en punkt på myndighetsnämndens möten i maj och juni.

Det blir nu upp till kommunstyrelseförvaltningen, sektor service att ordna fram externa mätningar.

– Vi kör igång så fort vi kan med det här för att få rätsida på problemen, säger Lars Ringsby, sektorchef service.

Sommarstängningen innebär att fritidsverksamheten får flytta in i ett annat hus.

– Det viktigaste är att elever och personal mår bra. Att fritidsverksamheten får flytta är ett mindre problem, mot om vi skulle behöva flytta alla elever i byggnaden. Nu får vi ändå lite mer tid på oss att planera framåt, säger Per Bergqvist, rektor Sundbornsskolan.

Sidan uppdaterad 2019-04-16