Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

studenttjejer2019

Studentveckan inledd med traditionsfylld mösspåtagning

Mösspåtagningen är en tradition som symboliserar att studenterna går från ungdomen in i vuxenlivet. På måndagen fylldes Stora torget av årets studenter som med jubel markerade starten på årets studentvecka.

Studenterna går klassvis i en lång rad med ena foten på trottoarkanten och den andra foten nedanför trottoarkanten. Tåget rör sig sedan runt torget. Denna tradition ska symbolisera en fot kvar i ungdomen och den andra foten i vuxenlivet.

Tåget avslutas utanför Falangallerian där studenterna hoppar på ett ben fram till en brunn och kastar i ett mynt från sitt födelseår samtidigt som de läser en text på latin. När alla studenter slussats till Stora torget igen, bildar studenterna en stor ring runt hela torget och sjunger studentsången. Efter det ropar ordförande i Dala gymnasistförening ”Mössorna på” och DÅ får studenterna ta på sig sin studentmössa under stort jubel.

Malou Köhler-Skoglund från Estetprogrammet musik på Lugnetgymnasiet var en av studenterna som fick ta på sig mössan.

– Den här veckan ska jag umgås med klassen och bara ha roligt, säger Malou Köhler-Skoglund.

Det var med blandade känslor som hon stod med sina vänner på torget.

– Det är tråkigt att lämna klassen men det ska bli kul också eftersom jag ska plugga vidare på Brunnsvik i Borlänge i höst. Jag ska läsa till musikpedagog, säger Malu innan hon spatserar vidare längs trottoarkanten.

StudentMalu19
Sidan uppdaterad 2019-06-10