Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Politiker och barn skottar grus med en spade med många handtag. Första spadtaget

Första spadtaget för Envikens nya förskola

På torsdagen togs det första spadtaget till nya förskolan i Rönndalen av barn, lärare, projektledare, politiker och byggare. Den nya förskolan byggs utifrån barnens behov, har plats för 108 barn och beräknas stå klar i december nästa år.

– Vi är otroligt stolta att vi kan bygga en ny förskola i Enviken och att det äntligen blir av, säger Veronica Zetterberg (M) ordförande i kommunstyrelsens serviceutskott.

– Det här känns fantastiskt. Det här är det bästa med mitt uppdrag, säger Björn Ljungqvist (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Den nya förskolan byggs helt i trä enligt kommunens träbyggnadsstrategi och kommer att ha plats för 108 barn fördelat på sex avdelningar. I byggnaden blir det också en gemensam matsal för förskolan och skolan. Totalt kan 200 personer vistas i lokalerna samtidigt och kostnaden beräknas till 46 miljoner kronor.

På barnens villkor

Förskolan byggs enligt en ny strategi med stora förskolor, där ytorna anpassas efter barnens villkor och stimulerar kreativitet och lek. Slättaskogens förskola var den första som byggdes på det här sättet och den har blivit mycket populär bland både barn, pedagoger och föräldrar. En förskola av samma modell byggs nu också på Hasselvägen och planen är även att bygga liknande förskolor på Galgberget, i Svärdsjö och en i centrala Falun.

– Det finns ett stort intresse för konceptet även från andra kommuner, säger Torbjörn Fernkvist, skolchef.

Bild på hur det kan se ut när det är klart.

Arkitektskiss

Cirka 80 förskolebarn går i förskolan i Rönndalen idag, och det blir fler barn som ska börja på förskolan de kommande åren.

– Otroligt lyft för Rönndalen och Enviken och för alla småbarnsfamiljer, säger pensionären Kerstin Eriksson, som bor i närområdet och tidigare varit föreståndare på förskolan och fortsätter:

– Det har utvecklats mycket sedan jag var här på 90-talet. Det är ett generationsbyte där de barn jag hade då, nu är föräldrar som kommer hit med sina barn. Det är jätteroligt att se.

Bygget drar igång

Nu startar markarbetena för grunden.

– Vi förbereder nu för grunden och går allt som det ska så kan vi ha invigning i december nästa år, säger Maja Eriksson projektledare.

Sidan uppdaterad 2019-09-09