Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Ella och Simon, fyra år, tycker att sagostigen är rolig.

Faluns största kommunala förskola har öppnat

I någon vecka har förskolan Hasselvägen i Hälsinggården varit öppen. Introduktion för barnen som ska börja här pågår för fullt. 104 barn kommer att ha Hasselvägen som sin förskola under våren. Till sommaren kommer förskolan att rymma 140 barn totalt och blir då Faluns största kommunal förskola.

Det är förskolorna Lövåsen, Vandraren och gamla Hasselvägen som bildar nya Hasselvägen. Gamla Hasselvägen är tömd nu och renoveras. Två avdelningar ytterligare öppnar där till sommaren och nya Hasselvägen får då åtta avdelningar totalt.

– Det är Finn Jensen på kommunen som samordnar allt, han är en klippa. Utan honom hade det inte gått, säger rektor Kerstin Rälg.

Ordnat flyttkaos

Inne på hennes arbetsrum står ett bord utan ben, kartonger ligger hopvikta i korridoren och samtidigt som flytten är märkbar pågår verksamheten. Ute på gården tittar flera barn nyfiket på vad byggnadsarbetarna utanför staketet håller på med.

– Det är personal från de tre gamla förskolorna som börjat här. Alla arbetslag är nya. Det är jättekul men det är mycket jobb också. Men att få starta en sådan här verksamhet med den här personalen som är så positiv är underbart, säger Kerstin Rälg.

Hasselvägens förskola

Margarida, tre år, håller på med ett halsband till sin mamma.

Egen restaurang

Precis som förskolan Slättaskogen har Hasselvägen en egen restaurang med egna kockar. Frukost, lunch och mellanmål serveras.

– Det är lite logistik att lösa så här i början då barnen får äta i olika grupper. Att få lagad mat på plats är toppen, säger Kerstin Rälg.

Sagostig

På förskolans övervåning finns gemensamutrymmet som kallas Galaxen. Det är en gemensam plats för lek och lärande och i ett område i lokalen har några studenter byggt upp en sagostig. Här hittar vi Simon och Ella som är fyra år.

– Vi letar blåbär, säger Simon.

Ella är fullt upptagen med att följa sagostigen och klura ut frågorna längs vägen. I rummet intill sitter förskoleläraren Lina Naula tillsammans med treåringarna Margarida och Robert.

– Det ska bli ett halsband till mamma, säger Margarida och visar upp de blänkande pärlorna som hon trätt på tråden. Robert hjälper till att plocka fram fler blänkande pärlor ur hinken.

Hasselvägen Förskola

Rektor Kerstin Rälg.

Genomtänkta utrymmen

Det märks att förskolelokalerna är nya och det ligger en tanke bakom utformningen. Färger täcker golvet vid ingången till de olika avdelningarna vilket gör det lätt att urskilja var man är någon stans. En separat personalavdelning med kontor och mötesrum finns på övervåningen. De minsta barnen har sina lokaler på bottenvåningen och de äldre barnen på övervåningen.

– Det är både en utmaning och en förmån att få vara med att starta en sådan här förskola, en rolig utmaning, säger Kerstin Rälg.

Tips: Vill du följa förskolan Hasselvägens verksamhet under veckan, kika in på Falu kommuns Instagram där personalen under veckan har hand om kontot.

Hasselvägens förskola

Ellen och Otto är snart två år, här tillsammans med förskoleläraren Mona Pettersson.

Sidan uppdaterad 2020-01-16