Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Elever undersökte vad politikerna gör

En Bugatti önskas till Östra Skolan. Årskurs fyra på Östra skolan besökte i veckan Rådhuset och Kommunstyrelsens serviceutskott för att ta reda på vad politikerna gör och hur kommunen styrs och passade då på att ställa frågor och framföra sina önskemål.

Autografblocken cirkulerade kring mötesbordet i sessionssalen och det var säkerligen en och annan politiker som lyfte på ögonbrynet när de fick skriva autografer på löpande band till eleverna.

– Vad är det viktigaste beslutet ni tagit, frågar Alvin.

– Jag tycker att det viktigaste beslutet är vilken bra mat ni får i skolan, säger Camilla Sparring (C).

– Var pengarna ska hamna någonstans, vem som får vad, säger Jan Fors (M).

– Att alla bilar som ägs av kommunen ska vara fossilfria, alltså att inte gå på bränslen som skadar miljön, säger Lars Göran Johansson (S).

Vad händer på en arbetsdag för en politiker

– Hur ser dagen ut för er, undrar Thalia.

– Idag har jag haft möten på förmiddagen, sedan kan man kanske äta lunch med någon lärare eller ha något möte samtidigt som man äter lunch, och på eftermiddagen kanske man har möten där man tittar på hur saker ska byggas i Falun, säger Veronica Zetterberg (M ).

– Vi politiker har alla andra jobb förutom att vi är politiker. Jag jobbar till exempel med vuxna som har funktionshinder, säger Patrik Liljeglöd (V).

Samhällskunskap om kommunen

Eleverna går i årskurs fyra och har under läsåret lärt sig om vad kommunen gör, hur politik fungerar och vem som bestämmer vad i kommunen.

– De har fått gå in på kommunens hemsida och kolla vad kommunen gör. Det är 11 områden som kommunen jobbar inom kom vi fram till. Eleverna fick sedan skapa egna politiska partier där de fick 100 miljoner kronor var att fördela på olika områden och motivera varför, säger Samuel Westin som är lärare i SO på Östra skolan.

En Bugatti önskas till Östra skolan

Frågestunden hos politikerna på kommunstyrelsens serviceutskott lider mot sitt slut. Innan eleverna fick träffa politikerna och se hur det går till på möten där saker beslutas, så informerade stadsjurist Ellen Gräfnings om hur kommunen fungerar. En hel del frågor dök upp även här.

– Får vi köpa en Bugatti, undrade en elev när Ellen Gräfnings förklarade var alla skattepengar hamnar och hur många olika områden det finns att fördela pengarna på, bland annat kommunens bilar som ju alla kommuninvånare äger tillsammans.

– Kommer politikerna att stoppa miljöproblemen, frågade en annan elev. Svaret på den frågan blev att politikerna jobbar för att minska miljöproblemen.

Eleverna var på besök i Rådhuset för en kort genomgång av hur kommunen fungerar och ett besök på mötet i kommunstyrelsens serviceutskott.

Sidan uppdaterad 2020-01-21