Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Elever lär sig om privatekonomi och konsumenträtt

Samtliga elever i årskurs två på gymnasiet går kursen ”Mina Pengar”. Privatekonomi och konsumenträtt ingår i kursen, där eleverna får ta del av vad som gäller om man vill lämna tillbaka ett par nyinköpta jeans , eller hur mycket pengar det totalt blir med ränta och avgifter om man handlar på kredit.

För dagen är det samhällseleverna på Kristinegymnasiet som går kursen för budget- och skuldrådgivare Peter Kindström och konsumentjuridisk rådgivare Therese Andrén från Falu kommun.

– Vi vill skapa en medvetenhet hos eleverna om de här sakerna. Många gånger tänker man inte på hur mycket pengar det faktiskt blir på ett år, om man köper en energidryck om dagen för 20 kronor, eller hur mycket pengar det blir om man råkar missa att betala en räkning som hamnar hos kronofogden, säger Therese Andrén.

Eleverna tycker att utbildningen behövs

– Allt man hör nu tar man tillvara på. Allt är rimligt när man hör det men man tänker inte på det förrän någon berättar, säger Manne Arvidsson.

– Det blir mycket att hålla reda på själv med räkningar, försäkringar och sånt när man blir vuxen. Men, man måste ju ha koll på sådant här, det går inte att undvika för då blir det problem, säger Vendela Öst.

– Ja, man vill ju inte hamna i lyxfällan, säger Manne Arvidsson.

Mina Pengar

Manne Arvidsson och Vendela Öst tycker utbildningen Mina Pengar är en utbildning som alla borde ha.

Överskuldsättningen stor samhällskostnad

Samtliga elever i årskurs två på gymnasiet i Falu kommuns skolor får utbildningen i privatekonomi och konsumenträtt. Överskuldsättningen i Sverige ökar, våra medborgare mår allt sämre och konsumentklagomålen ökar. Det är bevisat att de personer som tidigt tar kontroll över sin ekonomi och sina rättigheter skapar bättre förutsättningar för att undvika skulder och felaktiga köp.

– I Falu kommun kan vi beräkna den årliga samhällskostnaden till mellan 100 och 200 miljoner kronor på grund av överskuldsättningen. Då räknar vi alltså försörjningsstöd, vård, arbetsmarknadsinsatser och så vidare, säger Peter Kindström.

– Kostnaden för misslyckade köp uppgår enligt Konsumentverket till 50 miljarder kronor per år, eller 7 000 kronor per person. Det vill vi ändra på genom att informera om våra rättigheter och skyldigheter, säger Therese Andrén.

Utbildningen innehåller ämnen som:

  • Småutgifter
  • Min budget räknad på studiemedel 10 860 kr/månad
  • Vad händer om man inte betalar
  • Kreditkostnader vid köp på internet med konto
  • Avtal, vad innebär det för mig
  • Fel på en vara, reklamation

Hållbar konsumtion

Utbildningen är ett samarbete mellan Falu kommuns gymnasieskolor och Konsument Falun. Den riktar sig till samtliga gymnasieelever i årskurs två och tanken är att utbildningen ska vara ett årligt inslag i undervisningen. Bland eleverna som gått kursen får den höga betyg i de utvärderingar som gjorts.

– Det är viktigt att man informerar om det här, säger Vendela Öst.

– Ja, det är väldigt bra information och alla elever borde få den, det är jättenyttigt, säger Manne Arvidsson.

Både Manne och Vendela har hört om andra elever som hamnat i ekonomiska bekymmer av exempelvis smålån via sms.

– Ja, jag har hört att det är vanligt, säger Manne.

Utbildningen avslutas i Rådhuset där eleverna får testa sina kunskaper och ibland får en möjlighet att träffa politiker.

Sidan uppdaterad 2020-02-03