Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Polisbil

Många åsikter efter att polisen hämtat elev

Efter att en elev hämtats av polisen på en skola i Falun, har många frågor och kritik väckts. Enligt svensk lag har polisen rätt att hämta elever i skolan till förhör, eller hämta personer med avvisningsbeslut eller utvisningsbeslut. Skolan och skolområdet är ingen fredad zon.

– När någon på skolan hämtas av polis så väcker det självklart många känslor hos både kamrater och personal. Skolan och polisen följer nationella lagar och regler samt JO-utlåtanden, om hur hämtningar om misstänkta personer och personer som saknar uppehållstillstånd ska ske. Tillsammans med polisen ska vi alltid visa särskild hänsyn i skolmiljö, säger Johan Svedmark, skolchef.

Barn och ungdomar som vistas i Sverige utan tillstånd har samma rätt till utbildning som de barn som är bosatta i landet. Skolområdet är däremot ingen skyddad zon för personer som är misstänkta för brott eller saknar uppehållstillstånd.

Det är polisens sak att söka upp personer för att verkställa en utvisning, inte skolans. Däremot får skolan inte motarbeta annan myndighet.

– Vi ska nu se över om vi behöver förtydliga våra rutiner vad som gäller när polisen efterfrågar en elev på en skola, det får inte finnas några oklarheter där, säger Leif Nilsson stadsjurist.

Sidan uppdaterad 2020-02-13