Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Sex guld till Lugnet Kristinegymnasiet efter helgens USM i styrkelyft. Elias Hjalmarsson tog guld i styrkelyft, Philip Wikström tog guld i bänkpress, Astrid Edvardsson och Linnea Forslund tog guld dels i styrkelyft och dels i bänkpress i respektive viktklass.

Sex USM-guld till styrkelyftare

I helgen som gick avgjordes USM i styrkelyft. Fyra av Lugnet Kristinegymnasiets elever tog tillsammans hem sex guldmedaljer till Falun.

Astrid Edvardsson, Linnea Forslund bärgade två guld var i styrkelyft och bänkpress. Elias Hjalmarsson vann sin klass i styrkelyft och Philip Wikström sin klass i bänkpress.

– Jag visste att jag hade goda chanser men det var såklart inte helt säkert, säger Linnea Forslund.

– Jag hade inte förväntat mig det, säger Astrid Edvardsson.

I styrkelyft tävlar man i knäböj, bänkpress och marklyft i respektive viktklass. Klasserna är indelade dels i ålder och dels i vikt, och som ungdom kan man tävla fram till det året då man fyller 19 år.

Elever styrkelyft

Linnea Forslund och Astrid Edvardsson tog två guld var i USM i helgen i grenarna styrkelyft och bänkpress.

Började på initiativ från föräldrarna

Både Astrid och Linnea har som många andra en lite krokig bana in i styrkelyftgrenarna.

– För mig är det en familjegrej. Min pappa har hållit på länge med styrkelyft och även min storebror kom in på det. Jag ville inte riktigt men pappa fick mig att testa på och då tyckte jag att det var roligt, säger Linnea Forslund.

– Jag höll på med gymnastik förut men skadade mig. Så började jag träna och gymma men mamma tyckte att jag behövde lite struktur i min träning. Så läste hon en artikel om det här och sa att vi skulle åka och prova. Jag ville inte riktigt men följde med och testade, säger Astrid Edvardsson.

Det hojtas och peppas i lokalen då eleverna stöttar varandra under träningen. Varken Astrid eller Linnea har ångrat att de vågade prova på grenen.

– Det är skitkul! Dels för att man kan se sina egna framsteg och att de är mätbara, sedan att alla hejar på alla, säger Astrid Edvardsson.

– Det är ju en individuell sport men alla hejar ändå verkligen på varandra, även från andra klubbar i landet när man är ute och tävlar så hejar man på varandra så det känns som egentligen som en lagsport, säger Linnea Forslund.

Nationell idrottsutbildning genom skolan

De går båda på Lugnet Kristinegymnasiets nationella idrottsutbildning och tränar genom skolan fyra gånger i veckan. Sedan kan det även bli lite individuella pass beroende på om det är inför tävling eller inte. De tränas av läraren Jaime Contreras som själv tränar och tävlar i styrkegrenar. Han är lärare i idrott och matematik. Han har även läst biologi, fysik och vidareutbildat sig för att kunna träna ungdomarna.

– Eleverna är duktiga och motiverade. Det häftiga med styrkelyft är att för att kunna bli bra på det, då måste man träna varierat, säger Jaime Contreras som deras lärare.

Sex USM-guld talar för sig själv. Grattis säger vi till alla inblandade.

Sidan uppdaterad 2020-02-21