Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Elever bäddar säng

Utbildar extra personal till äldreboenden

På grund av coronaviruset behöver omvårdnadsförvaltningen förstärkning inom vård och omsorg. Genom vuxenutbildningen i Falu kommun och Yrkesakademin utbildas nu personal som ska avlasta vårdbiträden och undersköterskor. Det handlar bland annat om tvätt, städ och köksuppgifter.

Den här veckan genomgår 49 personer utbildningen och de kommer nästa vecka att kunna jobba inom verksamheterna.

– Det känns kul att man kan stötta både boende och de som jobbar, speciellt i den situation som råder, säger Edvin Granath som nu går utbildningen.

– Jag vill jobba med det här i framtiden också, jag studerar nu till undersköterska också, säger Miski Mohamed.

Extra resurs

Utbildningen är ett skräddarsytt jobbspår för att möta arbetsgivarens behov och individernas förutsättningar. 40 timmar är utbildningen på, och både teori och praktiska moment ingår.

– Det är jättekul och jätteroligt att vi kunnat få till det här tillsammans. Vi behöver resurser och det här gör kanske även att de som går utbildningen blir intresserade av att fortsätta jobba hos oss också även efter covid, säger Kerstin Jansson, sektionschef på omvårdnadsförvaltningen.

Jobbspår – ett smidigt arbetssätt

Vuxenutbildningen i Falun har lång erfarenhet av att göra jobbspår och omvårdnadsförvaltningen i Falu kommun är i behov av arbetskraft på grund av coronaviruset.

– Målet med den här utbildningen är att deltagarna ska vara anställningsbara och kunna arbeta självständigt inom omvårdnadsförvaltningen med de arbetsuppgifter som ryms inom utbildningen, säger Sofie Viklund, chef vuxenutbildningen i Falu kommun.

Redan nästa vecka kommer eleverna att kunna börja jobba. Handledare och chefer kommer att finnas till hands för att kunna lotsa eleverna in i verksamheten på bästa sätt.

Sidan uppdaterad 2020-04-22