Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Glad tjej som gör v-tecken

Snart dags för skolstart

Coronapandemin är långt ifrån över och efter en annorlunda vår väntar en annorlunda höst. Tisdag 18 augusti är det dags för termins­start och just nu utrustas skolorna med mer handsprit och nya infor­ma­tionsaffischer.

I höst kommer all undervisning att ske på plats. Det innebär att Kristinegymnasiet och Lugnetgymnasiet återigen får välkomna de elever som hade distansunder­visning under våren.

– Vi tycker självklart det känns väldigt bra att få öppna våra gymnasieskolor igen. Jag vet att både lärare och elever ser fram emot att träffas, säger Johan Svedmark, barn- och utbildningschef.

Håll i, håll ut

Johan Svedmark tror att den allra största utmaningen i höst blir att få elever i alla åldrar att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens regler – att hålla i och hålla ut.

– Men det måste vi göra, det finns inget alternativ. Om vi slappnar av kan vi snabbt få ett bakslag, säger han.

Falu kommun följer Skolverkets rekommendationer om att ha utomhusunder­vis­ning där det är möjligt. Även Folkhälsomyndigheten väntas komma med upp­da­terade riktlinjer inför skolstarten och Falu kommun följer frågan noga.

Gå eller cykla till skolan

På både Lugnetgymnasiet och Kristinegymnasiet är lunchserveringen problematisk utifrån rekommendationerna om fysisk distansering.

– Utöver att vi försöker lösa det rent schematekniskt kommer vi också att använda klassrum och andra gemensamma utrymmen som lunchrum, berättar Johan Svedmark.

En annan utmaning är elevernas resor till och från skolan. När fler elever och Falu­bor ska resa i höst ökar risken för trängsel i kollektivtrafiken.

– Vi vill uppmana elever med kort skolväg att gå eller cykla till skolan, om det är möjligt. På så sätt kan de hjälpa till att minska trängseln, säger Johan Svedmark.

Lokaler och starttider

Alla elever i Falu kommuns skolor börjar höstterminen tisdag 18 augusti. Infor­ma­tion om tider och lokaler publiceras på falun.se senast 14 augusti.

Mer information

Coronaviruset – information till barn och unga Länk till annan webbplats. (Folkhälsomyndigheten)
Gå och cykla till skolan i höst

 

Sidan uppdaterad 2020-08-07