Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Björn Ljungqvist klipper bandet

Nämndordförande Björn Ljungqvist (M) klippte bandet och förklarade den nya Södra skolan för invigd.

Nu är nya Södra skolan officiellt invigd

I dag hölls den officiella invigningen av Nya Södra skolan. Förtroendet att klippa bandet fick Björn Ljungqvist (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Markarbetena startade för två år sedan. Nu är den nya Södra skolan klar, som kostat närmare 150 miljoner kronor att färdigställa.

– Nya Södra skolan förstärker ytterligare möjligheten att ta emot elever från centrala Falun, vi ökar kapaciteten med 200 elever till 420 totalt. Den nya skolan dämpar alla ljud fantastiskt bra, har toppmodern ventilation, och ger en mycket positiv arbetsmiljö för elever och lärare, säger Johan Svedmark, kommunens skolchef.

På måndagen var det dags att hålla den officiella invigningen av nya Södra skolan.

Björn Ljungqvist (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, klippte bandet och förklarade skolan för invigd.

– Det är lite speciellt att få inviga en helt ny grundskola i centrum, säger han.

En skolbyggnad är ett tidsdokument

Annars pekade nämndordförande Ljungqvist på att en skolbyggnad i sig också är ett intressant tidsdokument.

- För 100 år sedan byggdes skolor som hade prägel av katedral eller kunskapsborg, jag tänker på Västra, Söderbaumska och Kristinegymnasiet. Det är byggnader som inger vördnad och respekt, och som säkert kommer att finnas kvar även om ytterligare 100 år. För 50 - 60 år sedan växte Sverige snabbt och såväl bostäder som skolor skulle bli tillgängliga för alla. Det byggdes snabbt, enkelt och billigt. Ett sådant exempel är gamla Södra skolan. Fungerar utmärkt under en tid, men till skillnad från föregående generations skolor och bostäder är livscykeln kort, säger Björn Ljungqvist och fortsätter:

– I den nya Södra skolan har vi försökt kombinera det bästa från tidigare generationer samt fokuserat på det som är allra viktigast, de små och stora människor som har skolan som sin arbetsplats. När vi bygger en ny grundskola i Falu centrum ska den naturligtvis vara en byggnad som vi kan vara stolta över de kommande 100 åren, men framförallt ska det vara en plats där många kommande generationer barn kommer att få en bra start i livet.

Vad händer då med den gamla Södra skolan som ligger intill den nya?

Jo, den kommer att rivas och ge ytterligare plats för skolgården.

Sidan uppdaterad 2020-08-31