Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Händer och penna. Skriver på ett papper

Smittspårning på Hälsinggårdsskolan

Sedan ett par veckor tillbaka genomförs smittspårning vid varje positivt konstaterat fall av covid-19. Det pågår nu en smittspårning som innefattar en person på Hälsinggårdsskolan.

Sedan vecka 30 kontaktas alla som får ett positivt prov på covid-19 av vårdhygiensektionen på Smittskyddsenheten på Region Dalarna. Detta för att tidigt kunna stoppa smittspridning och upptäcka eventuell klustersmitta, det vill säga platser eller grupper där det förekommer mer omfattande spridning.

Att en smittspårning nu pågår, som innefattar en person på Hälsinggårdsskolan, innebär alltså inte med automatik att det också är en smittspridning.

– Nej, vi ser i nuläget ingen smittspridning. Det här är en del i vår smittspårning. För närvarande vet vi att det är en person som är smittad, säger Bodil Petersen, smittskyddssköterska på Region Dalarna.

Så går smittspårning till

På vårdhygiensektionen på Smittskyddsenheten arbetar en central smittspårningsgrupp med smittspårning av covid-19. Så fort ett positivt fall konstateras påbörjas smittspårning där alla kontakter med andra personer den smittade personen har haft kartläggs och kontaktas.

– Det gäller de som personen varit i kontakt med i mer än 15 minuter och varit nära. Då man identifierat alla så skickar man ut skriftlig information till dem. I det här fallet när det gäller en person i en klass så går det inte att särskilja utan alla personer i den klassen får informationen, säger Bodil Petersen.

Läs mer om smittspårning här på Region Dalarnas sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stanna hemma vid minsta symtom

Den som ingår i smittspårningen får skriftlig information att sprida till de som ska kontaktas. I den står det att man vid minsta symptom ska stanna hemma och boka tid för testning. I vissa fall uppmanas man att testa sig även om man inte har några symptom, till exempel om man arbetar inom vård- och omsorg eller tillhör en riskgrupp.

Provtagning bokar man själv via appen ”Min vård”. Den som får ett positivt provsvar för covid-19 kommer, inom 1-2 dygn, att få ett telefonsamtal från någon ur smittspårningsgruppen. Man får frågor om hur länge man har varit sjuk och vilka personer man har haft nära kontakt med. Smittspårningsgruppen bedömer därefter vilka personer som ska kontaktas.

Sidan uppdaterad 2020-09-04