Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2020-09-11

Scandinav: 1w95

Riktlinjer för provtagning av barn

I nuläget är det många som vill boka tid för provtagning, så kallat PCR-prov, för covid-19. Men laboratoriernas kapacitet räcker i nuläget inte till, därför har Region Dalarna beslutat att barn upp till 14 år med lindriga symtom inte ska provtas.

Folkhälsomyndigheten kom nyligen med nya riktlinjer gällande att barn från förskoleklass och uppåt ska provtas med PCR-prov för att se om det finns en pågående covid-19-infektion.

Målet är att kunna provta den här åldersgruppen också för att barnen ska kunna vara i skolan så mycket som möjligt, men i nuläget räcker alltså laboratoriekapaciteten inte till för alla som vill boka en tid. Arbete pågår för att fortsätta utöka kapaciteten för PCR-provtagning i Region Dalarna

Följande gäller tills nya riktlinjer kommer:

  • Barn under 14 år som inte testas, kan återgå till skolan omlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster de har varit symptomfria i 48 timmar. Om de endast har kvar lindriga symptom efter en vecka, kan de också återgå till skolan.
  • För barn från 15 år och uppåt med lindriga symptom som skulle kunna vara covid-19 gäller samma rekommendationer som för vuxna – att stanna hemma och boka tid för PCR-provtagning.
  • Barn från 15 år och vuxna som inte testas, bör stanna hemma tills de har mått allmänt bättre i minst 2 dygn och i totalt minst en vecka.

Vid frågor om provtagning eller sjukvård, ring 1177.

Sidan uppdaterad 2020-09-14