Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Nya riktlinjer vid provtagning av barn

Regionens smittskyddsenhet har tagit fram nya riktlinjer vid provtagning av barn. Nu rekommenderas barn upp till förskoleklass med symtom att stanna hemma utan provtagning, medans barn från förskoleklass och uppåt bör testas lika som vuxna.

Region Dalarna skriver i sitt informationsbrev att främsta orsaken till att barn från förskoleklass och uppåt bör testas i samma omfattning som vuxna, är att barn inte ska behöva vara borta från skolan mer än nödvändigt.

Skälet till att yngre barn inte rekommenderas provtagning är bland annat att det är obehagligt, och att det kan vara svårt för vårdnadshavare att bestämma när och hur ofta provtagning ska ske.

Riktlinjer för barn

  • Positivt PCR-prov - Stanna hemma tills man är allmänt förbättrad sedan hemma två dagar. Totalt hemma i minst en vecka.
  • Negativt PCR-prov - Stanna hemma tills allmäntillståndet har förbättrats.

Om prov ej tagits

  • Upp till förskoleklass: - Stanna hemma tills man har varit symptomfri i 48 timmar. Om lindriga symptom kvarstår, kan man återgå till förskolan efter en vecka.
  • Från förskoleklass och uppåt - Samma som vid positivt prov: Stanna hemma tills man är allmänt förbättrad sedan hemma två dagar. Totalt hemma i minst en vecka.

Läs mer om provtagning för covid-19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-10-22