Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på de fyra vinnande tjejerna.

Kajsa Norman och Harriet Källberg och Victoria Johansson och Moa Andersson, samtliga från Lugnetgymnasiet, tar plats i Sveriges Unga Forskningslandslag.

Faluelever tar plats i forskningslandslaget

Fyra elever från Naturvetenskapsprogrammet på Lugnetgymnasiet nådde stora framgångar vid finalen av Forsknings-SM. Harriet Källberg, Kajsa Norman, Victoria Johansson och Moa Andersson tar nu plats i Sveriges unga forskningslandslag.

Utställningen unga forskare – och final i forsknings-SM – är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik.

I finalen utses Sveriges Unga Forskningslandslag som består av 15 av Sveriges mest framgångsrika unga talanger inom vetenskap.

Och i landslaget tar alltså fyra ungdomar från Lugnetgymnasiet plats.

Forskat på buller från fritidsbåtar i Runn

Harriet Källberg och Kajsa Norman har forskat på buller från fritidsbåtar under vattenytan och de miljöproblem de orsakar. Viss forskning har tidigare publicerats kring buller i havet från större fartyg, medan buller från mindre fritidsbåtar är relativt outforskat.

Resultatet av arbetet blev att fiskarna i sjön Runn, där eleverna utförde sin undersökning, troligtvis både hörde och stördes av båtbullret.

Juryns motivering: ” Ett projekt på helt eget initiativ som genomförs självständigt och banar väg för ny forskning”.

Se deras monter med beskrivning av projektet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mördarsnigelns livscykel är inte tidsberoende

Victoria Johansson och Moa Andersson valde att forska på Spansk skogssnigel (mördarsnigel). Forskningen innefattade observationer kring artens livscykel, tillväxt och beteende för att skapa djupare förståelse för deras påverkan på biologisk mångfald

Några slutsatser från arbetet är att sniglarna växer mest när de är små men har en fortsatt viktökning genom hela livscykeln. Deras livscykel är inte tidsberoende som tidigare fakta påvisat utan istället temperaturberoende.

Juryns motivering: ”Inspirerande och entusiastiska snigelforskare med en särskilt väl genomförd fältstudie på skogssniglar driven av nyfikenhet”.

Se deras monter med beskrivning av projektet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Forskningslandslaget kommer att representera Sverige i Forsknings-VM i USA i maj. Tävlingarna i år blir dock helt digitala.

Sidan uppdaterad 2021-03-31