Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Person som sitter hemma vid datorskärm och pratar i lurar.

Smittspridning bland studenter – Smittskydd ber alla testa sig efter studentresor

Ett flertal studenter som har varit på studentresor förra veckan har nu testats positivt för covid-19. Exponeringen är stor och många studenter har träffat varandra från olika håll i landet. Smittskydd, Region Dalarna, ber därför samtliga studenter som varit på resa att beställa provtagning på femte dagen efter hemkomst, och vara extra vaksamma på symtom och provta sig vid symtom. De som bott tillsammans betraktas som misstänkta fall av covid-19 och ska isoleras i 7 dagar efter smittotillfället.

Studenter från Falu kommun har befunnit sig på studentresor på exempelvis Gotland, Öland och Västkusten under vecka 21. Bland dessa studenter har nu flera testats positivt för covid-19.

Smittskydd Dalarna uppmanar därför samtliga studenter som varit på resa att testa sig på femte dagen efter hemkomst – oavsett om man känner symtom eller inte. I väntan på provsvar undvik kontakt med andra personer och delta inte i aktiviteter.

De som delat boende med de smittade skall isoleras i 7 dagar även om de inte har symtom då de räknas som hushållskontakter.

Testet går fort att ta och bokas på 1177.se. Provsvar lämnas normalt dagen efter. Här beställer du tid för provtaning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viktigt med provtagning

Det är viktigt att alla som varit på studentresa bokar tid för provtagning, även om man inte känner några symtom.

– Vissa personer har väldigt milda symtom eller inga symtom alls av covid-19 och det är därför oerhört viktigt med provtagning. Om man skulle vara smittad men inte veta om det så riskerar man hela klassens studentavslutning. Man kan dessutom föra covid-19 vidare och smittar andra utan att man vet om det. Ingen vill sitta i hushållskarantän på sin student, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom på Region Dalarna.

Stanna hemma vid minsta symtom

Det är väldigt trist om man missar alla festligheter i samband med sin student. Men det är ännu tristare om man för covid-19 vidare. Covid-19 drabbar personer på olika sätt. Vissa får en svår sjukdom och hamnar kanske på IVA, andra upplever det som en mild förkylning.

Därför är det oerhört viktigt att du stannar hemma vid minsta symtom och testar dig.

Symtom, exempel:

  • Hosta
  • Feber
  • Svårt att andas
  • Snuva
  • Nästäppa
  • Halsont
  • Huvudvärk
  • Illamående eller värk i muskler och leder
Sidan uppdaterad 2021-06-03