Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

studentmössor i luften

Stötta varandra - studenten är i fara

En smittspridning just nu innebär att det med största sannolikhet inte blir någon studentdag med festligheter i skolan, utan riskerar att bli en studentdag i hemkarantän istället. Nu är det verkligen viktigt att stötta varandra tiden fram till studentdagen för att kunna ta rätt och kloka beslut och hindra en fortsatt smittspridning.

Läs: Smittspridning bland studenter - Smittskydd ber alla testa sig efter studentresor

Studenten och tiden innan är en härlig tid i livet. Samtidigt så befinner vi oss i en pandemi med ett väldigt smittsamt virus, covid-19, som har muterat. Om en elev i klassen smittas med covid-19 riskerar hela klassen att ingå i smittspårning. Det innebär rekommendationer om bland annat att inte delta i aktiviteter.

Provtagning obligatorisk

Det är mindre än 7 dagar kvar till studenten. Om man smittas med covid-19 så innebär det minst 7 dagar i hushållskarantän. Det innebär att även familjen hamnar i karantän.

– Det är inget val om man ska testa sig, eller när – har man exponerats för smitta så ska man testa sig, det är smittskyddslagen vi måste följa. Vi vädjar till er, både studenter, föräldrar, vårdnadshavare, kompisar och släktingar – ordna inga sammankomster eller fester innan studenten, säger Falu kommuns gymnasiechef Christel Zedendahl.

Fester och alkohol

Vi råder samtliga elever att avstå från saker där du riskerar att bli smittad, som exempelvis studentfester eller klassträffar.

– Träffa bara de du normalt träffar i klassen. Ha trevligt men undvik nya kontakter den närmaste tiden. Tänk också på att alkohol påverkar omdömet. Det innebär att möjligheten att ta kloka beslut inte är lika bra som annars, säger Christel Zedendahl.

Sidan uppdaterad 2021-06-04