Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Mamma som kramar ett spädbarn

Skydda små barn mot RS-virus

Under den senaste tiden har antalet små barn som behöver vård på grund av a RS-infektioner ökat i Dalarna.
Tvätta händerna, stanna hemma vid symtom och håll avstånd. Samma rekommendationer som gäller för att hindra smittspridning av covid-19 gäller för att hindra smittspridning av RS-virus.

Just nu ökar spridning av RS-virus i hela landet. I Dalarna har ett 10-tal barn behövt sjukhusvård under den senaste veckan:

– RS-virus ger förkylningssymtom hos äldre barn och vuxna, men hos spädbarn kan RS-viruset orsaka andningssvårigheter och de kan behöva sjukhusvård. I enstaka fall kan barnen till och med behöva intensivvård, säger Peter Erensjö, barnläkare och verksamhetschef Barn- och ungdomsmedicin, Region Dalarna i ett pressmeddelande.

Så sprids RS-viruset

RS-viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer. RS-infektionerna brukar öka under vinterhalvåret och klinga av fram på vårkanten. Vartannat år brukar fler insjukna, säsongen 2020-2021 borde varit ett sådant år men på grund av coronarestriktionerna uteblev smittspridningen.

– Under pandemin har alla varit noggranna med att hålla distans och stanna hemma även vid lindriga symtom. Det här innebär att många barn aldrig har mött viruset förut och därför är extra mottagliga.

Distans, handtvätt och sjukdom

Det som behövs för att bromsa smittspridningen av RS-virus är samma beteenden som under coronapandemin:

  • Tvätta händerna ofta och noggrant.
  • Stanna hemma om du är sjuk.
  • Håll avstånd vid minsta symtom.

– Om man är det minsta förkyld tycker jag att man ska undvika att besöka till exempel barnbarn eller bekanta med småbarn. Undvik att gå ut med era spädbarn på köpcentrum och i folksamlingar. Och låt barnen stanna hemma från förskola och skola vid förkylningssymtom, annars kan de smitta andra barn som i sin tur kommer hem och smittar småsyskon, säger Peter Erensjö.

Läs mer här hos Region Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Få svar på dina frågor hos 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-10-28