Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Linda iförd gul tröja med priset i hand

Linda Forssell Asp ( i gul landslagströja) fick ta emot priset tidigare i höstas när fotbollens förbundskapten Janne Andersson, initiativtagaren Beata Kull och programledaren Mark Levengood uppvaktade henne som en överraskning.

Linda blev "Årets ledstjärna" i Lärargalan

Lärargalan har avgjorts för sjätte gången. ”Årets ledstjärna” blev Faluläraren Linda Forssell Asp med Gruvrisskolan som sin arbetsplats.

– Det känns hedrande och overkligt på samma gång. Mycket känslor är inblandade, säger Linda Forssell Asp.

Lärargalan visades på tv-kanalen sjuan på onsdagskvällen med programledaren Mark Levengood och initiativtagaren Beata Kull.

I år hade 45 000 elever nominerat över 10 000 lärare från 190 kommuner till Lärargalan.

Linda Forsell Asp, lärare i matematik, engelska, teknik och svenska på Gruvrisskolan, tog alltså hem priset ”Årets ledstjärna”.

Jury utsåg vinnarna

För att utse årets vinnare samlas en jury som analyserar elevernas nomineringar och kvalitetssäkrar de nominerade lärarna. Alla jurymedlemmar har en koppling till skolan och kompetens inom professionen som inblick från Skolverkets kursinnehåll och läroplan, kunskap inom skolans klassrumsledarskap, pedagogik samt relationsbygge.

–Det var faktiskt mina tidigare elever på Främbyskolan som hade nominerat mig till Lärargalan. Jag försöker alltid ha en god relation till mina elever för det skapar bra förutsättningar för lärande och delaktighet. Att vara lärare är så mycket mer än att bara lära. Det är att finnas där och vara en god förebild, säger pristagaren.

På grund av pandemin blev själva galafesten inställd. Istället hyllades årets fyra pristagare digitalt i en tv-sändning, där pristagarna hade överraskats av tv-teamet tidigare i höstas.

– Mina chefer tog med mig på en resa till Stockholm i oktober, och när vi besökte Tekniska museet kom Mark Levengood och tv-teamet och överraskade mig. Jag fattade ingenting först, men det är en stor ära att få ta emot det här priset. Sedan har det varit svårt att hålla tyst, för vi fick ju inte avslöja något förrän galan hade sänts i tv, säger Linda Forssell Asp.

Har arbetat som lärare i 15 år

De senaste 15 åren har hon arbetar som lärare. Hon menar att skolan kan vara svår för många, men tycker att differentiera undervisningen och göra eleverna delaktiga i att välja uppgifter som passar eleven bäst för de olika momenten, är ett vinnande koncept.

– För mig är det viktigt att lektionen har en tydlig början och ett tydligt slut. Under lektionerna kommunicerar jag med varje elev om vilket arbetssätt de bör använda för att lära bäst, säger Linda Forssell Asp.

Som vinnare har hon fått mottaga en glaspokal, fått läromedelspengar och prispengar till sig själv.

– Jag har inte bestämt vad jag ska göra för pengarna, men det kanske blir en spa-resa tillsammans med min man, slutar Linda Forssell Asp.

Elevernas motivering

Elevernas motivering: "Hon är stöttande och tycker bra om alla elever :) Är rättvis och snäll. Hon lär mig bra matte och man vill bara lära sig mer! När lektionen är tråkig och ingen vill göra någonting men med bara ett leende från Linda så är klassen på ett toppenhumör! Jag vill - snälla - att hon ska få känna sig speciell och veta hur bra hon är som lärare! Skratten från alla mina klasskamrater gör mig så glad! Och jag är så glad att ni gjorde detta, så att ens lärare får känna sig speciell! Tack så superduper mycket! Och tack igen :D!"

Sidan uppdaterad 2021-11-11