Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Vinnande laget jublar

Det vinnande laget. Bakre raden från vänster: Leonard Timeus, Simon Hansson, Elvira Månström, Holger Julin, Miranda Kutt, Signe Wikman, Lovisa Nygårds, Isabelle Halvarsson, Therese Bergenvind, Markus Ezelïus. Nedre raden från vänster: Victor Ekelund Noah Eriksson, Emma Färlin, Lily Jonsson, Amanda Näsdal, Inez Näsdal (maskot). Foto: 2047 Science Center/Ulf Palm

Lag från Västra skolan till skandinavisk final

Laget Team BBC - Big Brain Children - från Västra skolan, tog hem regionfinalen i FIRST LEGO League Challenge. Nu väntar den skandinaviska finalen.

Det blev en intensiv dag med många rafflande robotmatcher, innan laget Team B.B.C från Västra skolan kunde ta hem regiontävlingen i Falun. Segern innebär också att laget är klart för den skandinaviska finalen, som arrangeras i norska Ålesund den 12 mars 2022.

Laget Team B.B.C utsågs till vinnare, efter en samlad bedömning från domarhåll. Enligt domarna, som bland annat bestod av representanter från 2047 Science Center, Högskolan Dalarna och Borlänge Energi, hade de en hög och jämn nivå i alla moment. Dessutom vann de den jämna finalen i robottävlingen.

– Det känns otroligt bra! Jag trodde aldrig vi skulle fixa det här. Robottävlingen var stressande, men det känns fantastiskt att det gick så bra, säger Simon Hansson, en av de segerrusiga ungdomarna.

Amanda fick lagledarpriset 2021

Det vinnande laget har coachats av Amanda Näsdal, lärare på Västra skolan.

– De här ungdomarna har gjort ett fantastiskt jobb. De har haft roligt, de har stött och blött och alltid haft en fin sammanhållning. Roboten gick inte alltid som den skulle, men de var ändå rätt trygga i att programmeringen var bra. Jätteroligt att se deras glädje när de fick vinna idag, säger Amanda Näsdal, som själv fick ta emot lagledarpriset 2021.

Amanda har under många år visat ett stort och brinnande intresse för FIRST LEGO League, och varit mycket engagerad i de ungdomar hon coachat fram till framgångar sedan 2014.

Redovisa arbete och tävla med robotar

Under åtta veckor hade de 17 medverkande finallagen jobbat med att hitta smarta lösningar för transporter av gods samt med att bygga och programmera Legorobotar.

Under lördagens regionfinal fick de 320 deltagarna tävla med sina robotar och redovisa sina arbeten.

– Det var en otroligt rolig dag. Både deltagare, klasskamrater och publik visade stort engagemang och var ett fint stöd för alla tävlande, säger Röde Nyström, projektledare för FIRST LEGO League på 2047 Science Center.

FIRST LEGO League Challenge arrangeras av 2047 Science Center I samarbete med Borlänge Energi, Högskolan Dalarna, Ljungbergsfonden, Maserfrakt, Skolverket och Teknikerjakten.

Sidan uppdaterad 2021-11-16