Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Gabriel åkte skidor till skolan under projektet Aktiva skoltransporter

Falu kommun har valt att aktivera sig i projektet Aktiva skoltransporter. Många elever har som ett led i detta valt att gå eller cykla till skolan. Men inte Gabriel Fuhr – han tog skidorna istället!

- En dag var det mycket is och snö på grusvägen ut till oss där vi bor, så jag kunde inte cykla. Jag ville ändå vara med i aktiva skoltransporter och då kom pappa på att vi kunde åka skidor till skolan istället. Det tyckte jag verkade roligt, säger Gabriel, som går i årskurs 2 på Östra skolan och fyller 9 år i augusti.

Föret på Varpan bjöd på en blandning av is och snö. På vissa ställen hade nog skridskor varit att föredra. Dessutom bjöd färden på Varpan på hård motvind, och Gabriel valde därför att köra i sina slalomglasögon för att skydda sina ögon mot det pinande vinddraget.

Skidorna var dock inte det huvudsakliga färdmedlet för Gabriel under de veckorna som projektet Aktiva skoltransporter pågick. Allt som oftast var det cykeln som användes.

- Roligast med Aktiva skoltransporter har varit att få ta sig till skolan på olika sätt. Det är kul att få bestämma på vilket sätt man tar sig till skolan, säger Gabriel.

Vad har varit jobbigast?

- Det var lite jobbigt för mig eftersom jag bor ganska långt ifrån skolan. Dessutom var det så mycket is och snö på min väg att det gick knappt att cykla från oss, säger Gabriel, som tillsammans med sin familj bor åtta kilometer från skolan.

Aktiva skoltransporter är ett skolbaserat forskningsprojekt som främjar barns hälsosamma och aktiva skoltransporter – helt enkelt att gå eller cykla till skolan. Inte få skjuts!

Falu kommun har valt att engagera sig i projektet efter som att kommunen ser att projektmålen bidrar till de prioriterade hållbarhetsmålen.

- Vi tror starkt på innovationsupplägget och hoppas hitta en framgångsrik skalbar metod att stimulera fler barn att gå och cykla till skolan, säger Cecilia Berg, projektledare och hållbarhetsstrateg.

Falu kommun deltog den här gången med två skolor: Främbyskolan och Östra skolan.

Tillsammans med Högskolan Dalarna kommer en utvärdering att ske av innovationens effekt på fysisk hälsa samt innovations kostnadseffektivitet.

Gabriel Fuhr är i alla fall intresserad av att genomföra projektet Aktiva skoltransporter igen.

- Ja, det vore kul!

Blev du piggare eller tröttare av att vara med i Aktiva skoltransporter?

- Jag var lite trött när jag kom fram till skolan, men blev sedan piggare när jag gjorde något annat. Jag tyckte det var kul och bra att genomföra en sådan här grej. Man hann se mer grejer i naturen och längs vägen till skolan. Vi pratade med varandra i skolan om det hela, och det var roligt att höra hur de andra haft det längs vägen till skolan.

Har du fortsatt vara aktiv även efter projektet?

- Ja, nu på våren är det kul att cykla och jag har cyklat tillsammans med en kompis som bor nära och som går i F-klassen på Östra, slutar Gabriel Fuhr.

Aktiv cyklist – och skidåkare!

Läs mer om projektet Aktiva skoltransporter i Falu kommun.

Sidan uppdaterad 2022-04-27