Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Det vinnande laget jublar.

Lagmedlemmar, bakre raden från vänster: Inez Näsdal (maskot), Lukas Seiler, Linn Larson, My Eriksson, Nathalie Liljegren, William Bergman(assisterade lagledare), Ina Lönnar.Deltagare, nedre raden från vänster:Amanda Näsdal (lagledare) Vigor Sandin, Vilma Agnas-Caudery, Elin Borgert. Foto: DANIEL ERIKSSON/2047 Science center

Västra skolan och Aspeboda science till final

Laget Team 4.0.4 från Västra skolan och Aspeboda Science Club går till skandinavisk final i FIRST LEGO League Challenge.

Efter en intensiv dag. med många rafflande robotmatcher och redovisningar,utsågs laget Team 4.0.4 från Västra skolan i Falun till Champions vid regiontävlingen i Falun under lördagen.

Vinnarna går till den skandinaviska finalen som kommer att hållas i Oslo den 3 december. Nytt för i år är att även laget på andra plats, fritidslaget Aspeboda Science Club, får tävla i finalen.

Domarna, som bland annat bestod av representanter från 2047 Science
Center, Borlänge energi, Falu Energi & Vatten, Hitachi Energy och Högskolan Dalarna, tyckte att Team 4.04 presterade de bra i alla moment. Dessutom vann de även Teknikpriset, samtidigt som de segrade i regiontävlingens robotfinal.

– Det har varit superkul att tävla i FIRST LEGO League, och vårt lag har verkligen jättefin laganda. Jag har lärt mig jättemycket om programmering i det här projektet, och jag är stolt över att roboten gick så bra idag, säger Lukas Seiler i Team 4.0.4. från Västra skolan.

"Jag är i chocktillstånd"

– Jag är lite i chocktillstånd. Jag tycker det här år så himla, himla kul. Det har varit jättelärorikt, och jag är så glad att vi får fortsätta i tre veckor till med alla de här underbara människorna, berättar lagkamraten Agnas-Caudery, som ser fram emot tävlingen i Oslo 3 december.

Att laget från Västra skolan presterade det tredje bästa robotresultatet i Skandinavien – av över 500 tävlande lag i Norge och Sverige – imponerar också. Förutom stiliga pokaler – i Lego, så klart – fick de två vinnarlagen ta emot varsin prischeck på 50 000 kr, som Skolverket bidrar med till reskassan.

– Vi har så många duktiga lag med otroligt kluriga och engagerade ungdomar, så i år känns det extra fint att kunna skicka två lag till den skandinaviska finalen i Oslo, säger Röde Nyström, projektledare för FIRST LEGO League på 2047 Science Center.

Är en ämnesövergripande tävling

FIRST LEGO League Challenge är en ämnesövergripande tävling för ungdomar 10–16 år. Tävlingen har ett nytt tema varje år och projektperioden är alltid åtta veckor. Tävlingen ska inspirera barn och unga att bli morgondagens ingenjörer, forskare och problemlösare.

Genom samhällsaktuella uppdrag får deltagarna uppleva vetenskap och teknik på ett engagerande och spännande sätt.

FIRST LEGO League Challenge i Dalarna arrangeras av 2047 Science Center I samarbete med Borlänge Energi, Falu Energi & Vatten, Högskolan Dalarna, Ljungbergsfonden, Maserfrakt, Skolverket och Teknikerjakten.

Sidan uppdaterad 2022-11-14