Publicerad

Kommunalt stödboende får tre nya platser
Falu kommuns stödboende Ubo får tre nya platser efter beslut i barn- och utbildningsnämnden. Boendet går från 12 platser till 15.
– Det här är ett beslut som vi är mycket nöjda med att ha tagit, det är en jättebra grej att vi nu kan utöka platserna på vårt eget boende och på sikt minska behovet av att köpa platser externt, säger nämndordförande Jonas Sallén Lennerthson (S).
Stödboendet Ubo har i dag tolv platser för barn och unga i åldern 16-20 år. Boendet används bland annat för ungdomar som har varit placerade i HVB-hem, och för ungdomar som socialtjänsten bedömer inte kan bo kvar hemma.
Ubo är normalt fullbelagt och för det mesta finns det dessutom en kö, då behovet för verksamheten är större än tillgången på antalet platser.
Vid sitt senaste sammanträde tog en enig nämnd ett beslut om att utöka boendet med ytterligare tre platser.
– Förutsättningarna för att ungdomarna kan bo kvar i Falu kommun blir också bättre i och med det här beslutet, säger Jonas Sallén Lennerthson.
Smultronet fick ja
Barn- och utbildningsnämnden beslutade också att godkänna Handelsbolaget Smultronet som huvudman för verksamheten pedagogisk omsorg Smultronstället.
Smultronstället ska bedriva pedagogisk omsorg i Bjursås. Verksamheten ska bestå av en avdelning med tio barn, bemannad med två förskollärare. Verksamheten är öppen för alla.
I den aktuella lokalen bedrivs redan verksamhet under annan huvudman, C-företaget.
– Det finns inga konstigheter i detta, utan verksamheten ersätter den verksamhet som bedrivits på platsen sedan tidigare, säger Jonas Sallén Lennerthson.
Fristående verksamheter kompenseras för underskott
Barn- och utbildningsnämnden tog också ett beslut om att ersätta fristående verksamheter för det underskott som uppstod under 2023 inom skolans område.
Den kommunala skolverksamheten uppvisade ett underskott 2023, på drygt 6 miljoner kronor, och då ska fristående verksamheter kompenseras genom en så kallad underskottskompensation.
De fristående verksamheterna kompenseras med ett belopp som motsvarar differensen mellan den framräknade och den faktiska kostnaden per barn/elev.
För Falu kommun uppgår den beräknade totala kostnaden till 4 182 000 kronor.
– Det är lagstadgat att man ska göra på det här viset och pengarna betalas alltid ut i efterhand, säger Jonas Sallén Lennerthson.
Information om riktlinjer
Nämnden fick också information kring ”Riktlinjer Barn och familj – Val av placeringsform.”
Riktlinjerna avser hur socialtjänsten ska förhålla sig kring val av placeringsform och arbetssätt när det står klart att ett barn behöver placeras utanför det egna hemmet.
Nämnden fick vidare information om ”Riktlinjer Barn och familj – Åldersbedömning ensamkommande barn/unga”.
Riktlinjerna avser hur socialtjänsten ska förhålla sig till de åldersbedömningar Migrationsverket gör av ensamkommande barn/unga.
– Jag är jätteglad över att jobbet nu är gjort. Inga beslut togs om riktlinjerna nu, utan det var informationsärenden, säger Jonas Sallén Lennerthson.
Regional överenskommelse på gång
RSS Dalarna har tagit fram ett förslag på regional överenskommelse för kvinnofrid mot våld i nära relationer för att stärka samverkan mellan socialtjänst, hälso- och sjukvården inklusive tandvården när det gäller stöd och skydd till våldsutsatta. Välfärdsrådet föreslår länets kommuner samt Region Dalarna att godkänna överenskommelsen.
Barn- och utbildningsnämnden beslutade att föreslå kommunstyrelsen: att godkänna regional överenskommelse om samverkan för kvinnofrid mot våld i nära relationer, och att beslutet gäller under förutsättning att samtliga ingående parter fattar likalydande beslut.
– Det här tror vi kommer att bli bra för kommunerna i en oerhört viktig fråga, säger Jonas Sallén Lennerthson.