Publicerad
Beslutet fattat – resursskola startar hösten 2025
Barn- och utbildningsnämnden har nu tagit det formella beslutet om att starta upp en resursskola för 7-10 elever i årskurserna 7-9. Uppstart planeras att ske höstterminen 2025.
– Nu har vi äntligen tagit ett beslut i det här ärendet. Tidigare har vi tagit beslut kring olika utredningar som gjorts, men nu kör vi, det känns bra att vi nu kan starta upp en resursskola som kommer att betyda mycket för många, säger nämndordförande Jonas Sallén Lennerthson (S).
Ett eventuellt införande av en resursskola i Falu kommun har utretts av förvaltningen under ett antal år. I februari 2024 fick förvaltningen ett specificerat utredningsuppdrag som nu har presenterats för nämnden.
En uppstart planeras nu att ske hösten 2025 med 7-10 elever i årskurserna 7-9.
Syftet med resursskolan är att ge fler elever möjligheten att nå behörighet till gymnasieantagning för nationellt program.
Förvaltningen har också hittat en lokal som bedöms vara lämplig för den aktuella verksamheten. Det är dock fortsatt osäkert när lokalen kan bli tillgänglig, men arbetet går vidare med att verksamheten ska starta under hösten 2025.
– I dagsläget kan vi inte offentliggöra vilken lokal som avses för ändamålet. En verksamhet måste flytta på sig innan resursskolan kan flytta in, och alla detaljer kring detta är ännu inte klara, förklarar Jonas Sallén Lennerthson .
Fadderberedning ger värdefull information
Barn- och utbildningsnämnden har sedan 2014 haft en fadderberedning för förskola, grundskola och gymnasiet. Allt med syfte för att de förtroendevalda ska få en bättre inblick i verksamheterna.
Sedan juni 2023 ingår även verksamheten för barn- och familj.
– Jag tycker att den här fadderverksamheten är bra. Vi får till oss mer och bra information om verksamheterna. Vid nämndsammanträdet reflekterade vi kring vårt senaste besök som gällde grundskolans verksamhet, säger Jonas Sallén Lennerthson.
Mycket rörelse på skolorna
Nämnden fick vid sammanträdet information kring den kartläggning som förvaltningen gjort av pågående rörelsefrämjande aktiviteter, inklusive Skol IF, inom grundskolans verksamhet.
Till grund för kartläggningen låg Elisabeth Åsenius (MP) nämndinitiativ daterat 9 februari 2024.
Den information som har inlämnats från berörda rektorer och enhetschef visar på ett brett utbud av rörelsefrämjande aktiviteter varav vissa organiseras i respektive skolas egen regi, andra genom Skol-IF och ett flertal av eller tillsammans med andra organisationer.
En sökning av Skol IF:s representation bland Faluns kommunala grundskolor visar att 12 av dessa har registrerade Skol IF.
– Vi fick en bra dragning, och jag tycker det är kul att se att det händer så många saker med rörelseaktiviteter på våra skolor, säger Jonas Sallén Lennerthson.
Information om skolfrånvaro
Nämnden fick en återrapportering kring problemskapande skolfrånvaro för elever i grundskolan och anpassad grundskola, med skolgång i Falun.
Elever i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola har närvaroplikt i skolan och frånvaro är en avvikelse från skolplikten som riskerar att skapa problem för elevers generella utveckling och kunskapsutveckling.
Under vårterminen 2024 inrapporterades 65 utredningar av frånvaro inleddes, 48 av dessa på kommunala skolor och 17 på de fristående skolorna.
Nya skolupptagningsområden i Svärdsjö
Barn- och utbildningsnämnden har tagit ett beslut om ändrade och nya skolupptagningsområden i Svärdsjöområdet.
Det hela är en konsekvens av att Toftaskolan har avvecklats.
Vid framtagande av förslaget till nya skolområden har förvaltning beaktat hur sökmönstret till de olika skolorna ser ut i området.
Förslaget innebär i huvudsak att Toftaskolans nuvarande upptagningsområde delas upp, där den nordöstra delen föreslås tillhöra Svärdsjöskolan medan resterande del föreslås tillhöra Sundbornsskolan.