Publicerad
En ny anpassad grundskola ska byggas i Britsarvet
En ny anpassad grundskola ska byggas i Britsarvet och stå klar under hösten 2026. Investeringskostnaden beräknas till 160 miljoner kronor. Det var ett av besluten som barn- och utbildningsnämnden fattade vid sitt senaste sammanträde.
– Det här har varit en långbänk och därför känns det jättebra att vi nu har kommit till det här beslutet, efter att ha tagit ett rejält omtag i frågan. En utsatt grupp i samhället kommer nu att kunna få det stöd de så väl behöver, säger Jonas Sallén Lennerthson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Att samla en anpassad skola, från förskoleklass till årskurs nio, på samma ställe har diskuterats i flera år. Först pekades Britsarvet ut som bästa platsen, sedan blev Hälsinggårdsskolan huvudalternativet. Nu blir det bygge i Britsarvet trots allt.
– Hälsinggården blev inget bra alternativ för barnen, dessutom drog kostnaderna i väg. Valet föll tillbaka på Britsarvet och där är vi nu, säger Jonas Sallén Lennerthson.
Eftersom lokalbehovet liknar förskolans, så kommer man i projektet att nyttja ett av SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) befintliga ramavtal för att uppföra två förskolebyggnader som sedan dockas ihop. Investeringen för ny skolbyggnad, byggnad för rörelse och musik samt utemiljö beräknas till 160 miljoner kronor.
Barn- och utbildningsnämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att godkänna byggnationen. Tanken är att kommunfullmäktige ska fatta ett beslut i frågan vid sitt sammanträde i december och att en byggstart ska kunna ske under våren 2025.
Fler förskolor behövs läggas ner
Förskolans verksamhet har en överkapacitet på antalet förskoleplatser i de kommunala förskolorna. Befolkningsprognosen visar på att antalet barn i behov ab barnomsorg kommer att minska de närmaste åren.
Det innebär att det finns ett behov av att gå ur ett antal förskolor för att få en budget i balans.
Vid sitt senaste sammanträde fick nämnden information om att det finns en överkapacitet av förskoleplatser i Norslund/Hälsinggården. I området finns en kapacitet på 270 platser vilket inte fylls upp.
Förvaltningen föreslår därför att en nedläggning av Förskolan Lunden ska genomföras i augusti 2025. De barn som är kvar på förskolan kommer då att erbjudas plats på förskolan Tallkotten som ligger i direkt anslutning till Lunden.
– Ett beslut i frågan kommer att tas vid nämndsammanträdet i november, men det kommer att komma fler beslut om att lägga ner fler förskolor längre fram. På det här sätter frigör vi resurser och säkrar ekonomin. Med minskade barnkullar och inte fyllda enheter måste vi agera, säger Jonas Sallén Lennerthson.
Ny förskola ska byggas i Främby
En ny förskola ska byggas i Främby. Barn- och utbildningsförvaltningen fick i april 2024 i uppdrag att ta fram ett beslutsunderlag avseende en ny förskola i Främby.
Underlaget skulle presenteras för nämnden i november, men med anledning av ett flertal andra lokalprojekt kommer förvaltningen inte kunna leverera ett fullständigt beslutsunderlag i november.
Nämnden beslutade därför att förvaltningen får förlängd handläggningstid. Förvaltningen ska senast i februari 2025 presentera ett beslutsunderlag innefattande skisser samt en ungefärlig kostnadsberäkning.
– Planen på att bygga en ny förkola i Främby ligger fast. Sedan få vi se vilken dimension den kommer att ha, säger Jonas Sallén Lennerthson.
Slut för pensionärer i skolmatsalar
Nu tas möjligheten för pensionärer att äta lunch i skolmatsal bort.
– Främst beror det på att skolan inte är någon allmän plats. Att vuxna som inte är personal på skolan ges tillträde att vistas i skolan kan äventyra elevernas känsla av trygghet och det lierar inte heller med rådande lagstiftning. Sedan är det också så att den här möjligheten inte fallit väl ut, det är inte många pensionärer som tagit chansen, säger Jonas Sallén Lennerthson.
Det var 2011 som kommunfullmäktige fattade ett beslut om att pensionärer skulle ges möjligheten till att äta lunch i kommunens skolmatsalar.
Nu görs bedömningen att det inte längre är möjligt att göra med barnens bästa i beaktande.
Kläder till fler inom skolan
Barn- och utbildningsnämnden beslutade också att anpassade skolan tillåts köpa arbetskläder till personal ur de medel som förskolan fått tilldelat.
Förskoleverksamheten bedöms inte ha ett behov av hela det tillförda beloppet för inköp av arbetskläder, som kommunfullmäktige beslutade om, och det kvarvarande utrymmet anses vara tillräckligt för att tillgodose behovet hos anpassade skolan.
-Från politikens håll har vi sagt att vi gärna ser detta göras. Det känns smidigt samtidigt som personalen får en bättre arbetsmiljö, säger Jonas Sallén Lennerthson.
Läsårstider för läsåret 2025/2026 fastställda
Enligt skolförordningen och gymnasieförordningen finns tydliga riktlinjer för hur läsåret ska organiseras. Läsåret ska inledas i augusti och avslutas senast i juni, och tidpunkten för när höst- och vårterminerna börjar och slutar beslutas av huvudmannen.
I enlighet med dessa förordningar ska läsåret omfatta minst 178 skoldagar, och minst 12 lovdagar ska planeras. Utöver skol- och lovdagar får högst fem studiedagar för personalen läggas ut under läsåret.
Barn- och utbildningsförvaltningens förslag på läsårstider baseras på att samtliga kommuner i Dalarna ska ha samma läsårstider, i syfte att minska kostnaderna för skolskjuts.
Läsårstider för elever läsåret 2025/2026:
- Höstterminen 2025, måndag 18 augusti – fredag 19 december
- 18 augusti: Skolstart för elever.
- 27 oktober – 2 november: Höstlov (v 44), 5 lovdagar
- 19 december: Höstterminsavslutning
- Vårterminen 2026, onsdag 7 januari – fredag 12 juni
- 7 januari: Studiedag
- 8 januari: Skolstart för elever
- 23 februari – 27 februari: Sportlov (v 9), 5 lovdagar
- 3 april: Helgdag, långfredagen
- 6 april: Helgdag, annandag påsk
- 7 april – 10 april: Påsklov (v 15), 4 lovdagar
- 1 maj: Helgdag, första maj
- 14 maj: Helgdag, Kristi himmelsfärds dag
- 15 maj: Lovdag
- 12 juni: Skolavslutning
Under läsåret, 18 augusti 2025 – 12 juni 2026, läggs ytterligare fyra studiedagar ut.