Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-01-29

Mall för bild.

Prata med barnen om det som hänt

Ilska, oro eller chock. Reaktionerna hos föräldrar, personal, anhöriga och barn efter att det blivit känt att en läkare i Falun misstänks för bland annat barnpornografibrott och att ha filmat undersökningar av unga pojkar ser olika ut.
– Att prata med sitt barn är absolut det viktigaste, säger Carina Lindqvist, familjebehandlare vid Dialogen i Falun.

Många föräldrar som hört av sig till Dialogens stödtelefon är oroliga och i vissa fall vill man skydda sitt barn genom att inte berätta om det som hänt.
– Det är helt naturligt att reagera på det sättet när man blir chockad men det är alltid bättre att prata med barnet, lite utifrån ålder och mognad och där känner ju föräldern sitt barn bäst. Barn pratar och kommer garanterat ändå att få reda på vad som är på gång, säger Carina Lindqvist.

Ta emot frågor men pressa inte

Fördelen med att prata med barnet hemma är också att direkt se reaktionen och kunna bemöta den i hemmiljö.
– Föräldrarna är tryggheten. Se till att lyssna på barnets behov, vill de prata här och nu eller kommer de tillbaka efter ett tag? Ta emot frågor men pressa inte. Försök också hålla dig så lugn som möjligt så att inte din oro förs över till barnet, säger Carina Lindqvist.
Mer råd och tips om hur du kan prata med ditt barn om sexuella övergrepp finns på Rädda Barnens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har mitt barn filmats?

Många föräldrar som hör av sig vill också veta om deras barn blivit utsatt för filmning eller blivit undersökt av den misstänkte läkaren. Det här är något som socialtjänsten inte har information om. De vårdnadshavare till barn som hittills identifierats på filmerna har polisen varit i kontakt med.
– Enligt våra rutiner skickas alltid en kallelse hem till elevens vårdnadshavare inför ett läkarbesök som därmed får information om vilken läkare barnet ska träffa. Vårdnadshavare och/eller skolsköterskan är vanligtvis med på själva läkarundersökningen, berättar Jonatan Block, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Skolor där misstänkte läkaren jobbat

En första kartläggning har gjorts över de skolor som läkaren jobbat på i kommunen. De som främst berörs är: Tegelbruksskolan, Östra skolan, Västra skolan, Södra skolan, Aspeboda, Gruvriset, Främby, Kristinegymnasiet, Montessori och Slättaskolan. Den misstänkte läkaren har även vid enstaka tillfällen varit på Hosjöskolan, Centrum för flerspråkighet och Lugnetgymnasiet. Läkaren kan också ha gått in som vikarie för ordinarie skolläkare på andra skolor vilket gör att ingen skola helt kan uteslutas.
­– Om man är orolig går det bra att kontakta elevhälsan och skolsköterskan på respektive skola och be att få ut elevens journal där all information finns om vilken läkare barnet har träffat, säger Jonatan Block.

Kontaktuppgifter elevhälsan Falu kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mottagningstelefonen Dialogen har öppet i dag, fredag den 29 januari 08.30–19.00 och 1–5 februari 08:30–16:00 med lunchstängt 12.00–13.00. För hjälp och support övriga tider hittar du viktiga nationella telefonnummer här

Sidan uppdaterad 2016-02-02