Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-05-03

Närbild på sportskor

Fortsatt satsning på elitidrott

Falu kommun förlorar sina nationella idrottsutbildningar (NIU) i friidrott och innebandy. Eleverna erbjuds nu istället en fördjupad idrottsutbildning inom den lokala idrottsutbildningen (LIU).

– I praktiken innebär det att eleverna får exakt samma utbildning, till och med lite större, säger Camilla Granelid, ansvarig för innebandyinriktningen.

Konsekvensen av en missad ansökan i januari 2014 till Skolverket är att Falu kommun kan erbjuda NIU-utbildningar först hösten 2018.

– Vi är otroligt ledsna över missen och ber alla elever om ursäkt, vi kommer naturligtvis göra allt vi kan för att rätta till detta misstag och skicka in en överklagan till Skolverket. Det är också viktigt att eleverna får den utbildning de har blivit lovade och det kommer vi att se till, säger Jonatan Block, skolchef.

Samma upplägg

Elever som går på NIU läser 500 poäng. De tränar tre gånger i veckan och har teori en gång i veckan. Totalt rör det sig om 610 timmar teori och träning över tre läsår.

– Eleverna som nu kommer att gå vår fördjupade idrottsutbildning inom LIU kommer läsa 400 poäng och får exakt samma upplägg med 610 timmar undervisning, berättar Camilla Granelid.

Hon tycker det som hänt är frustrerande, men är ändå nöjd med det alternativ som arbetats fram.

– Våra elever har en fantastiskt inspirerande träningsmiljö här på Lugnet. De får med sig fördjupade kunskaper inom innebandy och träningslära och när de tar studenten har de verkligen en bred grund att stå på inför en kommande elitkarriär.

Mer information

Tisdag 10 maj hålls ett öppet informationsmöte i IBF Falun Arena (loungen) för föräldrar, elever och övriga intresserade.

Sidan uppdaterad 2016-05-03