Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-09-22

Nya förskolan Slättaskogen

Efter lång väntan – förskolan snart klar

Planeringen av den nya förskolan Slättaskogen startade redan 2012.

Men på grund av diverse överklagningar och överprövningar har bygget försenats gång på gång – men vid årsskiftet ska allting vara klart.

– Vi har hållit på länge, men nu börjar vi se ett slut på den här utdragna historien. Jag måste säga att jag känner mig lite stolt över att skolan snart är klar, säger Lars Ringsby, chef på serviceförvaltningen.

Den nya förskolan är byggd i två plan med massivt limträ från Österrike, helt i linje med kommunens trästrategi, och är 1 700 kvadratmeter stor.

Sex avdelningar kommer att inrymmas på de två planen och tanken är att cirka 120 barn ska få plats när verksamheten är fullt igång.

Utvändigt är fastigheten i stort sett klar, men invändigt återstår en hel del arbete innan allt är klart.

– Slättaskogen kommer att ha solceller på taket och på det sättet kunna producera sin egen el, säger projektledaren Sandra Gossas.

Utegården med gräsytor, gungor och andra lekredskap har stått klar ett bra tag redan.

Slättaskogen kommer att ha en gemensam matsal, som är byggd med en takad plats utomhus, för att barnen exempelvis ska kunna sitta och äta sitt mellanmål ute.

På det övre planet kommer ett stor gemensam lekhall att finnas, där stora fönster gör att dagsljuset på ett lätt sätt letar sig in i lokalen. Även kapprummen kommer att vara gemensamma.

– Jag tycker att det har varit en spännande resa. Att bygga en förskola för barn är alltid en utmaning – och en förmån. Det känns nytt och spännande, säger förskolechefen Annelie Zandén.

Barn från fyra andra förskolor kommer att flytta in i Slättaskogen, men intresset för skolan är stort även i övrigt.

Anmälningarna har redan börjat droppa in.

Bygget av Slättaskogen har annars blivit betydligt dyrare än beräknat.

Ursprungligen fanns 30 miljoner kronor i budgeten, men den senaste prognosen pekar på att kostnaderna för förskolan istället hamnar på 45 miljoner kronor.

– KPMG har varit inkopplade och gjort en revision av projektet, som startade innan jag började på Falu kommun. Jag har sedan vidtagit åtgärder för att hålla ner kostnaderna, säger Lars Ringsby.

Sidan uppdaterad 2016-09-23