Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2017-05-05

Årets guldstjärna tog emots av Camilla Andersson Sparring

Arla Guldko: Falun fick Årets Guldstjärna

Falu restaurangakademi fick ta emot priset Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2017.

Prisceremonin hölls vid den stora finalgalan på Fotografiska i Stockholm på torsdagskvällen.

– Jag är så glad, det är fantastiskt stort att  vinna det här priset, men Falu kommun fick under hela kvällen ta emot hyllningar för sin satsning som gett ett sådant bra resultat, säger Camilla Andersson Sparring (C), som är initiativtagare till projektet.

Restaurang- och livsmedelsprogrammetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterKristinegymnasietlänk till annan webbplats riskerade att läggas ner på grund av för få sökande.

Då bestämde sig kommunen, politiker och några framträdande Falukrögare att göra något tillsammans för att vända den negativa trenden.

Falu restaurangakademi startades, och akademin tog bland annat initiativet till att starta en kocktävling för niondeklassare som blev till en stor succé. En jury med fyra kända Falukrögare utsåg slutvinnarna.

Ett rejält uppsving

När de första preliminära siffrorna för niondeklassarnas förstahandsval till gymnasiet kom var det glädjande läsning. Restaurang- och livsmedelsprogrammet fick ett rejält uppsving.

– Vi kommer att ha två klasser i höst. Det är en fantastisk resa vi gjort och det är många andra kommuner som vill ta del av våra idéer, säger restaurangläraren Björn Hemdal.

Det var 17:e gången som Arla Guldko genomfördes. Alla vinnare fick en statyett och 30 000 kronor.

– Det var en fantastisk känsla att få kliva upp på scenen och ta emot priset. Många, många har ställt upp och gjort ett jättejobb för att kunna genomföra det vi har gjort. Priset delas därför av många, det vill jag passa på att framhålla, säger Camilla Andersson Sparring.

– Vi har gjort något riktigt bra, det är känslan jag bär med mig efter den här kvällen, säger Björn Hemdal.

Juryns motivering

Juryns motivering: "Att hitta en tydlig väg för den yngre generationen in i restaurangbranschen, kommer vara avgörande för vår framtida upplevelse och kvalitet, på såväl privata som offentliga restauranger. Genom snabbt agerande i en krissituation och konkret samarbete mellan offentlig sektor och lokalt näringsliv, har årets vinnare vänt en nedåtgående trend till en framgångssaga, värd att kopiera. Våga ta rygg på denna guldstjärna!"

Läs mer om restaurang- och livsmedelsprogrammet.länk till annan webbplats

 

Sidan uppdaterad 2017-05-05