Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2017-08-27

Arkivbild, en lärare på Lugnetgymnasiet hjälper en elev. Foto: Ulf Palm.

Stabil lärarsituation på kommunens skolor

Det råder brist på behöriga lärare över hela landet men i Falun betecknas läget som stabilt, även om det finns vakanser. Några orsaker kan vara Falu kommuns rekryteringskampanj av pedagoger och ett samarbete med Högskolan Dalarna, där lärarstuderande får jobba samtidigt som de studerar.

– Det var fyra lediga tjänster på Falu kommuns skolor vid terminsstart och behöriga lärare inom grundskolan var då 89 procent, säger Jonatan Alamo Block, skolchef.

Kampanj för att hitta pedagoger

Inför höstterminen 2016 saknades ett 40-tal lärare och fritidspedagoger inom kommunala grundskolan i Falun. Falu kommun tog då fram kampanjen "Lärare sökes" där bland annat skolbarnen beskrev "världens bästa lärare" och pedagoger som sökte kollegor. I sociala medier kunde man nominera och tipsa sina vänner om tjänsterna. Kampanjen har sedan synts flera gånger och är kanske en av flera skäl till att lärarbristen på Falu kommun är förhållandevis låg.

Läs mer om kampanjen

Se alla lediga tjänster på Falu kommun

Jobba som lärare samtidigt som studier

Till hösten 2017 har Falu kommun tillsammans med Högskolan Dalarna, tagit fram två unika utbildningsmöjligheter som innebär att studerande kan utbilda sig till lärare samtidigt som de jobbar och får lön:

Utbilda dig till lärare och få betalt under studietidenlänk till annan webbplats

– Totalt är det runt 10 personer som hittills har valt att hoppa på det här erbjudandet att jobba samtidigt som de pluggar på högskolan, säger Sara Hägle, utvecklingspedagog på barn- och utbildningsförvaltningen.

Sidan uppdaterad 2017-08-28