Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2017-10-05

Falun klättrar på skolranking

Falun klättrar uppåt på skolranking

På torsdagen presenterade Lärarförbundet sin ranking över landets bästa skolkommun. Falun hamnar på plats 132, vilket är 31 placeringar bättre än i fjolårets placering.

Lärarförbundets rankning - Bästa skolkommun- sätter fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan, och det var nu den 16:e gången som rankingen genomfördes.

Rankingen baseras på 13 olika kriterier, bland annat resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som avtalspart, andel barn i förskola, betygsresultat och antal elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9.

Glädjande förbättringar

- Falun har glädjande nog förbättrat sina resultat i Lärarförbundets ranking sedan 2016. Vi vill dock bli ännu bättre. Lärarförbundet mäter flera olika variabler och det är när det kommer till elevernas resultat som vi märker den kraftigaste ökningen, både i grundskolan och gymnasiet, säger skolchefen Jonatan Alamo Block och fortsätter:

- Områden där Falun ligger lågt är i lärartäthet, sjukskrivning, resurser och lönenivå. En slutsats är därför att våra lärare och skolledare gör ett utmärkt jobb, trots förutsättningar som är sämre än genomsnittet. De ekonomiska förutsättningarna har också förbättrats från föregående år, enligt rankingen.

Orsa bäst i Dalarna

Bäst i år i Dalarnas län är Orsa kommun. På andra plats kommer Malung-Sälen och på tredje plats Gagnef.

Bäst i landet är Vellinge kommun i Skåne. Sämst är Lessebo kommun i Kronobergs län.

Lärarförbundets rankinglänk till annan webbplats

Sidan uppdaterad 2017-10-05