Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2017-12-20

Lugnet- och Kristinegymnasiet får NIU-utbildning i fotboll

Kommunala gymnasier får NIU i fotboll

Kristine- och Lugnetgymnasiet kommer att från och med hösten 2019 bedriva nationell idrottsutbildning (NIU) i fotboll. Detta efter ett beslut av Svenska Fotbollförbundet.

Förbundet har beslutat att utöka antalet NIU-platser med 300 stycken runt om i landet, vilket innebär totalt 1 400 elever/år.

Dalarna har fått 32 NIU-platser, varav 10 hamnar på Kristine- och Lugnetgymnasiet i Falun. Övriga tar Hagagymnasiet/Soltorgsgymnasiet i Borlänge hand om.

- Det är attraktivt att gå en NIU-utbildning i fotboll och intresset kommer öka för att ha fotboll på Kristine- och Lugnetgymnasiet. Idag har vi 42 fotbollselever, men det antalet kommer förmodligen att växa framöver, säger idrottsinstruktören Andreas Bauducco på Lugnetgymnasiet.

Riktar sig mot elitsatsande elever

NIU betyder "Nationell idrottsutbildning" och riktar sig mot elitsatsande elever som vill kombinera gymnasiestudier med vald idrott.

- Vi har nu LIU (lokal idrottsutbildning) fotboll som vilken gymnasieskola som helst kan bedriva. NIU ansöker man om och har certifieringen i några år, i vårt fall 2019-2022. För att få NIU-status krävs att man uppfyller en rad kriterier. Bland annat måste instruktörerna ha en viss utbildning, man måste kunna erbjuda fotbollsträning på bra anläggningar året om och man måste visa att skolan är idrottsvänlig och att det finns en stödapparat runt eleven, säger Andreas Baudocco.

Idag har de kommunala gymnasieskolorna redan NIU-certifiering i några andra idrotter: friidrott, innebandy, styrkelyft och olympisk tyngdlyftning.

Sidan uppdaterad 2017-12-20