Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Barn som leker i ett tält

Våra aktiviteter

På grund av rådande Corona virus så är den ordinarie verksamheten inställd även under hösten 2020. Vårt begränsade progrem hittar ni under fliken öppettider!

Barn 0-6 månader

Åldersgränsen är inte absolut, ni kan stanna i babyklubben tills ni känner att det är dags för nästa grupp.


 • När vi sjunger, ramsar och dansar med barnen stimulerar vi alla sinnen.
  Sinnesupplevelser som leder till stimulans av hjärnan som leder till
  utveckling.

 • På dessa förmiddagar deltar någon från BVC, vår socialrådgivare, eller någon
  inbjuden person. Förutom babyrytmiken/sången, har vi olika teman,som ger
  er en föräldrautbildning utifrån eget val.
  Ingen föranmälan.

 • Språkcafé för föräldralediga mammor med annat hemspråk än svenska. SFI-lärare finns hos oss mellan 9.30-11.30.

Ni kan komma och gå när som helst under öppettiden. Efter sång/lässtunden öppnar vi vårt café.

Barn 0-18 månader

I den här åldersgruppen har vi härliga sångstunder, sittandes i pappas/mammas knä. Vi tar ofta fram våra instrument och alla spelar med i sångerna. Orden får väl dom vuxna stå för mest. Barnen använder sina kroppar desto mer, lever sig in i rörelsesångerna. Vi avslutar under fallskärmen, Var är barnen? Titt-ut!

Bok/sago läsning i sagorummet

På onsdagar klockan 11.00 och fredagar klockan 15.00 (efter att vi fikat klart) ringer vi i sagoklockan. Då är det dags för bokläsning i sagorummet, där föräldrarna också är välkomna att sitta med. Det kan bli både bok, flanobilder eller små figurer som visar sagan. Har du och ditt barn ett annat hemspråk kan det här vara ett gyllene tillfälle att lära sig nya svenska ord.

Barn mellan 0-6 år

 •  
 •  

Vi har öppet för små och stora barn tillsammans. I de här grupperna plockar vi fram lite svårare spel, pussel och skapandematerial som passar de lite äldre barnen. Samtidigt är vi rädda om våra småsyskon och tar hänsyn till dom.

Aktiviteter

Klockan 09.45 erbjuder vi sångstund, efter sångstunden öppnar
cafét. Klockan 11.00 ringer sagoklockan till sagostund.

Om våra sångstunder

Vi tycker att sagor och sånger är glädje och gemenskap!

Antalet deltagare

Antalet vuxna och barn som deltar under stunderna kan variera stort, från cirka 10 personer ända upp till 70-80 personer och kanske ännu fler när vi har julfest eller dylikt.

Vad händer på sångstunderna?

Att sångstunden ska starta vet man när vi plingar i vår sångklocka. Då plockar vi bort alla leksaker på golvet och lägger sakerna på hyllorna. Stora bilen får ett stort tyg över sej och står övertäckt i garaget under sången. På det här viset hjälper vi barnen att sitta med utan att de behöver distraheras/lockas av leksaker.

Vi sitter i en stor cirkel, det är fint om vi ser varandra bra. Om det kommer fler då vi redan startat är man välkommen in ändå och då gäller det att vi makar ihop oss så ingen behöver sitta utanför ringen!

Hur lång är sångstunden?

Sångstunden är inte så lång, runt 20-25 minuter. Vi försöker variera den så att det är ett bra tempo, både för stora och små. Rörelsesånger, ramsor, instrument, stora fallskärmen och enklare lekar använder vi oss av.

Alla får göra sin grej

En del barn kanske bara orkar eller vill sitta med en kort stund, leksakerna lockar och det kryper i benen. Då är det helt ok, men ta med ditt barn ut i hallen, ateljén eller sagorummet. Vill barnet komma in igen, en stund senare, går det bra att smyga in.

Om våra sagostunder

Antalet deltagare

Antalet deltagare varierar ganska mycket, men vi anpassar läsnivån efter de barn som är med.

Vad händer på sagostunderna?

En klocka ringer innan sagostunden och de barn som varit med tidigare går ofta in för att ta en sittdyna och sätta sej framför tavlan.

Precis som på sångstunden hjälps vi åt att plocka bort allt på golvet. Ingen lek i sagorummet under sagan! Vi tar hänsyn om vi är utanför i korridoren, så våra röster inte överröstar sagan. Att lyssna på saga handlar mycket om att komma till ro. Det är bra om du som förälder sitter tillsammans med ditt barn.

Föräldragrupper på Elsborgs Familjecentral

På vår anslagstavla i väntrummet på MVC/BVC kan du läsa om vilket föräldrastöd/grupper som erbjuds. Vi har även kurser i spädbarnsmassage och HLR.

Fråga din barnmorska, BVC-sköterska, eller förskollärarna på öppna förskolan om du funderar över grupperna.

Viktigt kring anmälan

Du och ditt barn, måste vara listade på Norslunds eller Tiskens vårdcentraler för att anmäla er till dessa.

Temacafé

Öppna förskolan vill vara ett centrum där man kan söka inte bara kontakter, utan också kunskap om olika organisationer, verksamheter, enskilda personer som har anknytning till föräldraskapet.

Temacafé är ett enkelt och lättsamt sätt ta del av olika information. Det är oftast förlagt till förmiddagsfikat (cirka klockan 10:00-10.30) och då på en dag som har 0-6 år som besökare.

Vad händer på temacaféerna?

Vi kan till exempel bjuda in en barnbibliotekarie som talar utifrån olika teman och har med sig böcker både för vuxna och barn. Du kan få praktisk visning hur du använder dig av bärsjal, eller hur tygblöjor fungerar.

Enskilda föreningar har informerat om sin verksamhet. Yrkesgrupper verksamma i huset/kommunen bjuds också in.

Kom med idéer på teman!

Vad kan vara intressant att veta mer om, som förälder i Falun? Kom gärna med idéer till oss.

Datum och tider för temacaféer

Temacafét pågår under vanliga fikastunden med allt vad det innebär av barnprat, smörgåsätande och annat. Ingen anmälan krävs.

Datum och information om de olika temacaféerna kan ni se under Nyheter på vår startsida, vår Facebooksida (Falu kommuns öppna förskolor) eller vår fysiska anslagstavla på öppna förskolan.

Lekrum, café, amning- och matrum

I lekrum och café finns frottéklädda pölar där du kan lägga ditt barn. Babysitters, barnstolar, haklappar, pipmuggar, skedar, matskålar och micro finns, liksom amnings/matningsrum och toaletter med skötbord.

Sidan uppdaterad 2020-09-03