Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Elsborg

Färg och fönster

Lördag 21 maj kl. 11.00-15.00. Dalarnas museum hälsar välkommen till en dag för dig som är intresserad av byggnadsvård med särskilt fokus på traditionell färg och fönsterhantverk.

Program

Hantverksdemonstration, entréhallen
Fönsterhantverkare Jan Van Ketwich och Jesper Svanberg kommer finnas på plats för att demonstrera fönsterhantverket. Kom och kika, ställ era frågor om verktygen och kläm på fönsterkitt.

Föreläsningar, hörsalen
11:30-12:15 Byggnadsvård och hållbart byggande – inte bara en fråga om material och tekniker.
Material och teknik står ofta i fokus för byggnadsvård och hållbart byggande. Detta föredrag belyser värdet av identitet, plats och historia i vår vardag och lyfter ytterligare motiv till bevarande av äldre hus.
Mats Rönnelid är professor i energiteknik och en av föreläsarna i kursen Bärkraftigt byggande och boende som ges vid Högskolan Dalarna.

12:45-13:30 Traditionell färg
Slamfärg och linoljefärg har lång tradition inom det exteriöra måleriet. Vi har gärna smyckat och skyddat våra hus med färg, förutsatt att det varit möjligt. Vem som har kunnat måla sitt hus och med vad har varierat genom tiderna och mellan olika platser.
Dan Hansen är VD för Wibo Färg AB – en linoljefärgsfabrik i Göteborg. Med genuint engagemang för historiskt måleri sprider han sina kunskaper och ger perspektiv på färg genom tiderna.

14:00-14:45 Exteriör färgsättning i Dalarnas byar
Färgsättning av hus har inte bara varierat genom tiderna, dessutom mellan olika platser i landet och även lokalt här i Dalarna. Föredraget illustreras med foton av gårdar med äldre färgsättning.
Adam Mol är byggnadsantikvarie vid Dalarnas museum där han bland annat arbetar med bebyggelsehistoriska utredningar, rådgivning och antikvarisk medverkan i Dalarnas kyrkor.

Råd i byggnadsvård, entréhallen
Dalarnas museums byggnadsantikvarier finns på plats för att svara på era byggnadsvårdsfrågor.

Familjepyssel, Verkstaden
Vik och måla hus. Pysselkit finns att hämta ut i receptionen.

Välkomna!

Dalarnas museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-02-17