Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Sundbornsån - sevärdheter och platser att besöka

Här får du en närmare beskrivning av de olika platserna och sevärdheterna du kan uppleva under paddlingsturen.

Besöksmål

Sundborns kyrka har funnits sedan 1600-talet men den nuvarande kyrka uppfördes 1755 och är relativt oförändrad. Predikstolen är från slutet av 1800-talet och vid en upprustning 1905 färgsatte och dekorerade konstnären Carl Larsson hela kyrkan. Framträdande platser har altaränglarna, Johannes Döparen, väggdekorationer i form av tallskott och mängder av blomstergirlanger och andra dekorationsmålerier.

Carl Larssons porträttsamling finns i församlingshemmet bredvid Sundborns kyrka. De första porträttmålningarna skänkte Carl Larsson till Sundborns socken år 1916. Ett flertal porträtt av sockenbor utförda av konstnären pryder väggarna i kyrkan.

Stora Hyttnäs är ett autentiskt högborgerligt och orört sekelskifteshem med en vacker textilkammare. Den idylliska trädgården inbjuder till en stunds avkoppling. Här kan du gå på en guidad visningar.

Carl Larsson-gården var konstnärsparet Karin och Carl Larssons hem. De vackra trädgården återskapades 2014 för att ge en bild av hur trädgården såg ut när makarna Larsson bodde här. Här kan du gå på guidade visningar. Nära Carl Larsson-gården finns plats för isättning av kanot. Skyltning finns på plats.

Nedre Krokfors hyttområde med tre kopparhyttor, två norr om bron och en söder om bron på östra sidan. De har funnits här sedan 1640 talet.

Hosjöholmen, ett tidigare hyttområde med många slaggvarp och småskalig gruvbebyggelse belägen på båda sidor om Sundbornsåns utlopp

Lilla Näs gårdsplats

Roxnäs udde är en härlig badplats med sandstrand. Här finns en stor parkering, vindskydd och eldstad på södra udden.

Sevärdheter

Lövnäs gård är en privatägd bergsmansgård från tidigt 1800-tal.

Kolbergsbo bergsmansgård uppfördes av Albrekt Steffenburg på 1830-talet. En minnessten står vid sjön.

Backa herrgårds nuvarande herrgårdsbyggnaden tros vara uppförd runt år 1760 men byggdes om under tidigt 1900-tal. Platsen har länge varit bebyggd och på kullen där dagens herrgård står fanns det på 1500-talet en bergsmansgård med en närbelägen hytta. I området runt Backa fanns lerfyndigheter av god kvalitet och 1896 bildades AB Nittsjö Tegelverk här.

Lilla Främsbacka bergsmansgård är en sevärdhet. Privatägd.

Östborns bergsmansgård är en bergsmansgård från 1740-talet.

Stora Näs bergsmansgård är en privatägd, välbevarad bergsmansgård. En vindflöjel på uthuset bär årtalet 1639.

Rottneby herrgård har anor från 1500-talet, men nuvarande byggnad uppfördes 1794. Här fanns hyttdrift redan på 1300-talet, vilket är den tidigast kända i Falun. 1816 gjordes en omfattande renovering av huset, som under arkitekt Clas Wallman byggdes om i nyklassisk stil. Herrgården är privatägd.

Masugnens hyttplats och Korsnäs kraftstation, med Korsnäs masugn ”Järnverket”, var aktivt under andra halvan av 1800-talet då hytt- och smidesdriften upphörde på platsen. Korsnäsbolaget och sågverken i Korsnäs etableras på 1850-talet och på slutet av 1850-talet anlades även den järnväg som passerar norr om holmarna. Korsnäs kraftstation byggdes mellan 1908–1909 av Korsnäsbolaget.

Sidan uppdaterad 2024-07-05