Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Utbud yrkesutbildningar med kombinerad SVA/SFI

Dessa yrkesutbildningar kombineras med antingen SFI eller grundläggande svenska som andraspråk.

Du studerar ungefär 50% yrkeskurser och 50% svenska. Utbildningarna kombineras med studier i svenska för att du behöver goda kunskaper i det svenska språket för att klara ditt framtida arbete.

Det går inte att välja bort svenskan i dessa utbildningar. För att gå en yrkesutbildning utan kombinerad svenska måste du ha godkänd betyg i grundläggande svenska först.

Vi har fyra kursstarter per år och det varierar vilka utbildningar som startar vid dessa kursstarter. Vilka yrkesutbildningar som startar nästa kursstart kan du se på föregående sida.

Vuxenutbildningens yrkesutbildningar bedrivs av flera olika skolor. För mer information om utbildningarna, infoblad med mera se vår ansökningssida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 • Anläggningsförare + grundläggande svenska som andraspråk - klassrum

  Som anläggningsmaskinförare kör du hjullastare och/eller grävmaskin. Yrket kräver egenskaper såsom noggrannhet och tålamod. Du jobbar ofta självständigt och utomhus. Utbildningen kräver ett intresse för maskiner samt en känsla för ansvar. För att arbeta som anläggningsmaskinförare behöver du B-körkort.Förkunskaper : Godkända betyg i SFI C och matematik på grundskolenivå eller motsvarande. B-körkort.

  Kurslängd : 1200 gymnasiepoäng, ca 48 veckor. Kursupplägget är individuellt beroende på dina förkunskaper.


 • Barnskötare/Elevassistent + grundläggande svenska som andraspråk - Lärling och klassrum

  Vill du arbeta med barn och ungdomar? Denna utbildning är en yrkesutbildning som ger dig kompetens att arbeta inom förskola eller fritidsverksamhet. Du får en bred grund med varierande möjliga yrkesroller såsom barnskötare, elevassistent, boendestödjare eller personlig assistent för barn och ungdomar. Utbildningen är även en bra utgångspunkt för dig som vill vidareutbilda dig på högskola till exempelvis förskollärare.Förkunskaper : Godkänt i SFI D eller motsvarande är lägsta krav.
  Kurslängd : 1000 gymnasiepoäng, ca 50 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.


 • CNC-operatör + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  CNC-operatören arbetar med datorstyrda maskiner för mekanisk bearbetning och tillverkning av detaljer av trä, metall eller plast. Yrket passar dig som tycker om problemlösning och matematik. Som CNC-operatör arbetar du med att rigga maskiner, läsa ritningar, programmera maskiner och göra enklare underhållsarbeten.Förkunskaper : Godkänt betyg i SFI C och matematik på grundskolenivå eller motsvarande.Kurslängd : 950 gymnasiepoäng, ca 38 veckor. Utbildningen är individuellt upplagd beroende på dina förkunskaper.

 • Fastighetsskötare + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Utbildningen är uppbyggd som en basutbildning med en påbyggnad till fastighetsskötare. Jobbet innebär att ge service till kund/hyresgäst, utföra mindre reparationer, arbeta med utemiljö och besiktningar. Du behöver ha både tålamod och vara diplomatisk för att passa för yrket. Inom många fastighetsbolag, förvaltningsbolag eller kommuner är ofta fastighetsskötsel en kombination av olika roller.Förkunskaper : Godkända betyg i SFI C eller motsvarande.Kurslängd : 800 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 44 veckor, beroende på dina kunskaper i svenska språket. Därefter finns möjlighet att läsa påbyggnad 500 gymnasiepoäng och svenska , ca 24 veckor. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.
 • Kock + SFI D/grundläggande svenska som andraspråk - Lärling

  Kockar arbetar med matlagning på restauranger eller i storkök. Att planera och förbereda maten är en stor del i arbetet men kock är också ett kreativt yrke. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att vara serviceinriktad och trivas när det är mycket att göra. Som lärling studerar du i kockens verkliga miljö med mycket praktiskt lärande på din lärlingsplats på dagtid, kvällstid och helger.Förkunskaper : Godkänt betyg i SFI C eller motsvarande.Kurslängd : 1100 gymnasiepoäng och 100–700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 56 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.
 • Lokalvårdare + SFI C/D - Klassrum

  Lokalvårdare är ett serviceyrke där du rör dig mycket och har stor variation i arbetet. Yrket passar dig som är noggrann och bra på att samarbeta. Dina städuppdrag kan variera från dag till dag beroende på arbetsplats. Du kan arbeta med städning på till exempel skolor, bussar, byggarbetsplatser samt hemma hos privatpersoner.Förkunskaper : Godkänt betyg i SFI B eller motsvarande.Kurslängd : 400 gymnasiepoäng med kombinerad SFI, svenska för invandrare, ca 20 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.
 • Personbilsmekaniker + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Som personbilsmekaniker arbetar du självständigt och är oftast specialiserad på ett visst bilmärke eller vissa arbetsuppgifter. Det är ganska vanligt att man arbetar på en märkesverkstad. Moderna bilar består av komplexa system i samverkan, därför är även elektronik och IT-kunskaper allt viktigare. Oftast arbetar man med felsökningar med hjälp av elektronisk test- och mätutrustning och utifrån den informationen utför man sedan reparations- och underhållsarbeten. Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för arr jobba som personbilsmekaniker.Förkunskaper : Godkända betyg i SFI C eller motsvarande.Kurslängd : 1000 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 66 veckor, beroende på dina kunskaper i svenska språket. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning
 • Snickare/Murare + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Utbildningen börjar med en gemensam grund i husbyggnad. Du väljer sedan vilken inriktning du vill läsa. Inriktningarna är:Snickare - Som snickare kan du arbeta med allt från stora byggprojekt till mindre renoveringar. Yrket snickare passar dig som gillar fysiskt arbete, är händig och som gillar att jobba i varierande miljöer. Den vanligaste arbetsplatsen efter utbildningen är på en byggarbetsplats.Murare - De flesta murare arbetar med husbyggnation. De vanligaste arbetsuppgifterna är att bygga upp väggar med olika material som tegel, betong eller lecablock. När man bygger upp väggen sammanfogas dessa med murbruk. Utsidan av många hus består av puts; det är en murare som förser väggen med det.Utbildningen är en grundutbildning. Det slutliga yrkesbeviset får du genom en lärlingsanställning i ett branschföretag och utbildningsbok som din BYN-region utfärdar. Du måste själv söka anställning som lärling. Körkort (B) är en fördel för att få arbete efter utbildningen.
  Förkunskaper : Godkänt betyg i SFI C och matematik på grundläggande nivå eller motsvarande.
  Kurslängd : 1 000 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska på grundläggande nivå, ca 65 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.

 • Svetsare + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Svetsare arbetar med att foga samman stål och andra metaller med hjälp av olika svetsmetoder. Man kan arbeta med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter eller stålkonstruktioner. Yrket passar dig som är noggrann, serviceinriktad och bra på att kommunicera.
  Förkunskaper : Godkänt betyg i SFI C eller motsvarande.
  Kurslängd : 1050 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 54 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.
 • Vårdbiträde + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Detta är en grundutbildning för dig som tycker om att arbeta med att hjälpa människor. I utbildningen blir du förberedd för att arbeta inom äldreomsorg (geriatrik).Efter avslutad utbildning har du möjlighet att komplettera med fler kurser för att kunna få anställning som undersköterska. Förkunskaper : Godkänt i SFI D eller motsvarande är lägsta krav.Kurslängd : 800 p gymnasiepoäng, ca 65 veckor samt utbildningen innehåller grundläggande svenska som andraspråk mellan 200-700 p och varje elev får en individuell studieplan. Kartläggning i svenska kommer att göras, för att starta på rätt delkurs. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.
 • Yrkesförare buss + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Bussförare arbetar med att köra linjetrafik eller beställningstrafik på dagtid, kvällar och helger. Att arbeta som bussförare är ett ansvarsfullt serviceyrke där du möter många passagerare och ansvarar för resans säkerhet.
  Förkunskaper : Godkända betyg i SFI C och matematik på grundskolenivå, eller motsvarande. B-körkort (med god körvana*) samt ett giltigt körkortstillstånd (sök på www.korkortsportalen.se). Åldersgräns 24 år.
  *God körvana innebär att du följer trafikregler, är bekväm i trafiken och har erfarenhet av att köra under alla årstider.
  Kurslängd : 500 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 32 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.
 • Yrkesförare lastbil CE + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  En utbildning för dig som vill bli kvalificerad till att arbeta som yrkesförare med tung lastbil och släp samt yrkeskompetensbevis (YKB).
  Förkunskaper : Godkända betyg i SFI C och matematik från grundskolan eller motsvarande.
  B-körkort (med god körvana*) är ett krav samt ett giltigt körkortstillstånd (sök på www.korkortsportalen.se). Åldersgräns 21 år.
  *God körvana innebär att du följer trafikregler, är bekväm i trafiken och har erfarenhet av att köra under alla årstider.
  Kurslängd : 800 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Upp till ca 44 veckor. Kursupplägget är individuellt beroende på dina förkunskaper. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.
Sidan uppdaterad 2021-08-30