Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Utbud yrkesutbildningar

Här kan du se en sammanställning av alla våra yrkesutbildnignar.

Vi har fyra kursstarter per år och det varierar vilka utbildningar som startar vid dessa kursstarter. Vilka yrkesutbildningar som startar nästa kursstart kan du se på föregående sida.

Vuxenutbildningen Faluns yrkesutbildningar bedrivs av flera olika skolor. För mer information om utbildningarna, infoblad med mera se vår ansökningssida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 • Anläggningsförare - Klassrum

  Som anläggningsmaskinförare kör du hjullastare och/eller grävmaskin. Yrket kräver egenskaper såsom noggrannhet och tålamod. Du jobbar ofta självständigt och utomhus. Utbildningen kräver ett intresse för maskiner samt en känsla för ansvar. För att arbeta som anläggningsmaskinförare behöver du B-körkort.Förkunskaper : Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och matematik på grundskolenivå eller motsvarande. B-körkort.

  Kurslängd : 1200 gymnasiepoäng, ca 48 veckor. Kursupplägget är individuellt beroende på dina förkunskaper.
  Kurskostnader : Ca 1 000 kr för personlig skyddsutrustning. Litteratur ingår i utbildningen.
  Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB. Utbildningen genomförs i Islingby Borlänge och Kniptjärnsberget mellan Falun och Borlänge. APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen och kan ske på annan ort.
 • Bagare/konditor - Lärling

  Utbildningen ger dig kunskaper för att kunna arbeta som bagare och konditor. För att få en bra och bred kunskap inom bageri kommer du att vara på flera lärlingsplatser. Du behöver kunna ta dig till olika lärlingsplatser tidigt på morgonen (runt kl 5.00) då produktionen startar, därför kan körkort och tillgång till bil vara nödvändig.Förkunskaper : Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk samt matematik på grundläggande nivå eller motsvarande.Kurslängd : 800 gymnasiepoäng, ca 40 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kurskostnader : Kostnader för eventuell litteratur, arbetskläder och material tillkommer, ca 1800 kr.Utbildningsanordnare : Mat by Märta, Falun.
 • Barnskötare/Elevassistent - Klassrum och distans

  Vill du arbeta med barn och ungdomar? Denna utbildning är en yrkesutbildning som ger dig kompetens att arbeta inom förskola eller fritidsverksamhet. Du får en bred grund med varierande möjliga yrkesroller såsom barnskötare, elevassistent, boendestödjare eller personlig assistent för barn och ungdomar. Utbildningen är även en bra utgångspunkt för dig som vill vidareutbilda dig på högskola till exempelvis förskollärare.Förkunskaper :
  Klassrum: Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande är lägsta krav.
  Distans: Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, matematik och engelska på grundskolenivå eller motsvarande är lägsta krav.
  Kurslängd : 1000 gymnasiepoäng, ca 50 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.
  Kurskostnader : Du har möjlighet att låna kurslitteratur under utbildningen.Utbildningsanordnare : Arena Utbildning eller Kompetens Utvecklings Institutet, KUI.Övriga upplysningar : Egen hälsodeklaration lämnas vid kursstart, samt utdrag ur belastningsregister lämnas i oöppnat kuvert vid kursstart.
 • Begränsad elbehörighet B - Distans

  Utbildningen är för dig som vill komplettera din nuvarande utbildning med en begränsad behörighet inom el. Du kanske vill bredda din kompetens för att kunna arbeta som reparatör eller installatör av olika utrustningar inom fastighetsbolag, förvaltningsentreprenörer och servicebolag. Efter utbildningen är du inte utbildad elektriker utan har begränsad behörighet för elarbeten.Förkunskaper : Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik från grundskolan eller motsvarande.Kurslängd : 200 gymnasiepoäng, 10 veckor.Kursupplägg : Undervisningen bedrivs som distansstudier med stöd av lärare via telefon, e-post och utbildningsportal. Du läser huvuddelen hemifrån med vårt distansstöd och kommer till vår skola i Sundsvall för 2 obligatoriska laborationsträffar. Det är fyra dagar åt gången och innehåller teorigenomgångar, laborationer, övningar och slutprov.Kurskostnader : Kostnader för eventuell litteratur, resa och boende vid labbträffarna i Sundsvall tillkommer.Utbildningsanordnare : Teknikutbildarna i Norden AB.
 • Betongarbetare / Murare / Snickare - Klassrum

  Utbildningen börjar med en gemensam grund i husbyggnad. Du väljer sedan vilken inriktning du vill läsa. Inriktningarna är:Betongarbetare – bygger grunden till hus, vägar och anläggningar. Gjutning och armering vid husbyggen är två huvuduppgifter för betongarbetare. Du kan också arbeta vid väg- och brobyggen. Du jobbar mycket med kroppen och behöver vara bra på att lösa problem.Murare – bygger hus med tegel, betong och block. Du bygger väggar som sammanfogas med murbruk och putsar fasader. Du kan också jobba med att renovera gamla fasader, skorstenar med mera. Arbetet görs för hand och du måste vara noggrann.Snickare - arbetar med allt från stora byggprojekt till mindre renoveringar. Yrket snickare passar dig som gillar fysiskt arbete, är händig och som gillar att jobba i varierande miljöer. Den vanligaste arbetsplatsen efter utbildningen är på en byggarbetsplats.Utbildningen är en grundutbildning. Det slutliga yrkesbeviset får du genom en lärlingsanställning i ett branschföretag och utbildningsbok som din BYN-region utfärdar. Du måste själv söka anställning som lärling. Körkort (B) är en fördel för att få arbete efter utbildningen. Förkunskaper : Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk och matematik på grundläggande nivå eller motsvarande.Kurslängd : 1100 - 1200 gymnasiepoäng beroende på inriktning, ca 55 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kurskostnader : Kostnader för eventuell litteratur, arbetskläder och material tillkommer.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Islingby Borlänge.
 • CNC-operatör - Klassrum

  CNC-operatören arbetar med datorstyrda maskiner för mekanisk bearbetning och tillverkning av detaljer av trä, metall eller plast. Yrket passar dig som tycker om problemlösning och matematik. Som CNC-operatör arbetar du med att rigga maskiner, läsa ritningar, programmera maskiner och göra enklare underhållsarbeten.Förkunskaper : Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk och matematik på grundskolenivå eller motsvarande.Kurslängd : 950 gymnasiepoäng, ca 38 veckor. Utbildningen är individuellt upplagd beroende på dina förkunskaper.Kurskostnader : En beräknad kostnad på ca 500-1000 kr för personlig skyddsutrustning. All litteratur är digital och ingår i kursen.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Islingby Borlänge
 • Ekonomi- och redovisningsassistent - Distans

  Som ekonomi- och redovisningsassistent arbetar du bland annat med löner, bokföring, bokslut, skatter och utbetalningar. Under utbildningen får du träna dig inom dessa områden. Som ekonomiassistent är det viktigt att vara noggrann och att ha en god serviceförmåga. Att gilla att arbeta med siffror är också viktig egenskap! Vilka arbetsuppgifter man har varierar beroende på arbetsgivare samt företagets storlek. Genom att utbilda dig till ekonomiassistent får du en bra grund för yrkeslivet.Förkunskaper : Godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska på grundläggande nivå eller motsvarande.Kurslängd : 700 gymnasiepoäng, ca 35 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kurskostnader : Kostnad för eventuell litteratur tillkommer.
  Utbildningsanordnare : NTI.
 • Elektriker - Klassrum och distans

  Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta som elektriker. Elektrikern arbetar med flera olika uppgifter beroende på vald inriktning. En stor del av elektrikernas arbete är tekniskt baserat men även rent hantverksmässiga inslag förekommer. Efter grundutbildningen väljer du vilken inriktning du vill läsa. Inriktningarna är:
  • Automationstekniker (erbjuds bara på distans) arbetar med att installera, underhålla och felsöka automatiserade produktionssystem. En utbildning för dig som direkt vill påbörja en anställning utan lärlingstid.
  • Installationselektriker installerar elektrisk utrustning i alla typer av fastigheter. Det kan vara montering av elcentraler och belysning, dra elledningar och installera strömbrytare. Efter utbildningen kan du direkt påbörja 1600 timmars lärlingstid med lärlingslön på ett branschanslutet företag.
  • Industrielektriker arbetar med att installera och montera el- och automationsutrustning, t.ex. styr- och reglersystem på olika industrier. En utbildning för dig som direkt vill påbörja en anställning utan lärlingstid.
  • Larm- och säkerhetstekniker arbetar oftast i ett elteknikföretag med att installera, programmera och driftsätta olika säkerhetssystem som t.ex. brandlarm, inbrottslarm och passersystem. En utbildning för dig som direkt vill påbörja en anställning utan lärlingstid.
  Lärlingstiden kan enbart räknas om du jobbar på ett företag som är anslutet till det fackliga installationsavtalet, EIO/SEF.

  Förkunskaper : Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik från grundskolan eller motsvarande.
  Kurslängd : 1500 gymnasiepoäng, ca 75 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kursupplägg klassrum : Utbildningen läses på heltid alla vardagar i veckan med viss del självstudier. I utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment. Undervisningen bedrivs i lokaler i Borlänge. I utbildningen ingår minst 8 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande) där du följer handledarens arbetstider.Kursupplägg distans: Undervisningen bedrivs som distansstudier med stöd av lärare via telefon, e-post och utbildningsportal. Du läser huvuddelen hemifrån med distansstöd och kommer till skolan i Sundsvall för ett antal obligatoriska laborationsträffar. Träffarna är fyra dagar åt gången och innehåller teorigenomgångar, laborationer, övningar och slutprov. Du får en individuell studieplanering från oss där det framgår när du ska läsa respektive kurs och när du ska komma till skola i Sundsvall. I utbildningen ingår minst 8 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande) där du följer handledarens arbetstider.Kurskostnader : Kostnader för eventuell litteratur, arbetskläder och material tillkommer. Studerar du på distans betalar du även för resa och boende vid labbträffarna i Sundsvall.Utbildningsanordnare : Klassrum: Yrkesakademin, Islingby Borlänge.
  Distans: Teknikutbildarna i Norden AB, Sundsvall.
  Övriga branschkrav: Inriktningen Installationselektriker kräver motsvarande godkända betyg i Svenska A/1, Engelska A/5 och Matematik A/1 för att kunna tillgodoräkna dig lärlingstiden som följer efter utbildningen eller för att få ut ditt yrkescertifikat.

  Klassrum brukar starta 2 gånger per år. Nästa planerade kursstart är mars och oktober.
  Distans brukar starta varje kursstart.

 • Fastighetsskötare - Klassrum

  Utbildningen är uppbyggd som en basutbildning med en påbyggnad till fastighetsskötare. Jobbet innebär att ge service till kund/hyresgäst, utföra mindre reparationer, arbeta med utemiljö och besiktningar. Du behöver ha både tålamod och vara diplomatisk för att passa för yrket. Inom många fastighetsbolag, förvaltningsbolag eller kommuner är ofta fastighetsskötsel en kombination av olika roller.Förkunskaper : Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande.Kurslängd : 800 gymnasiepoäng basutbildning, ca 32 veckor. Därefter finns möjlighet att läsa påbyggnad 500 gymnasiepoäng, ca 20 veckor. Kursupplägget är individuellt beroende på dina förkunskaper.Kurskostnader : Ca 1 000 kr för personlig skyddsutrustning. Litteratur ingår i utbildningen.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Islingby Borlänge. APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen och kan ske på annan ort därför kan det vara bra att ha körkort och tillgång till bil.
 • Frisöraspirant - Klassrum

  En frisör arbetar med olika hantverkstekniker som klippning, styling och färg. Du ska kunna utföra ditt hantverk samtidigt som du ska ge service till och bemöta kunder.Förkunskaper : Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk samt matematik på grundläggande nivå eller motsvarande.Kurslängd : 1500 gymnasiepoäng, ca 48 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kurskostnader : Inför kursstart måste material/verktyg inköpas av eleven, så som viss kurslitteratur, saxar, knivar, kammar, borstar och dockhuvuden. Verktyg kan köpas på skolan eller enligt den lista som tillhandahålls från skolan. Den totala kostnaden blir ca 7 000 kr, som kan delbetalas.
  Utbildningsanordnare : Frisörcentrum, Falun.Gesällbrev/Frisörlicens: I slutet av utbildningen görs ett teoretiskt och praktiskt prov som ligger till grund för Gesällbrevet. Efter att du har arbetat ca 2 000 timmar (motsvarar 1 år) som trainee eller 10 000 timmar som egenföretagare kan du göra det praktiska provet för Gesällbrevet.
 • Gods, lager- och terminalarbetare - Klassrum

  Du kommer att arbeta med lager och logistik på företag eller i godsterminaler samt ansvarar för att lasta och lossa avfall, material och produkter. Serviceinriktad och gott ordningssinne är viktigt, som det är fritt och självständigt arbete.Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är:
  • Lasta och lossa gods med hjälp av olika truckar och traverser
  • Plockning och packning av gods med hjälp av orderhanteringssystem
  • Säkerhets- och kvalitetskontroller av gods och material med hjälp av digitala system.
  Förkunskaper : Godkänt i grundläggande svenska eller svenska som andraspråk eller motsvarande.Kurslängd : 600 gymnasiepoäng, cirka 30 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kurskostnader : Kostnader för eventuell litteratur och arbetskläder betalar du själv för.
  Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Islingby BorlängeÖvriga upplysningar : Vid godkänd utbildning erhåller du truckkort och traverskort.
  Tänk på : Trots hjälpmedel som rullband, lyftanordningar och automatiska kranar kan tunga lyft förekomma både i terminaler och på lager. Arbetstiderna är ofta schemalagda och förläggs även till kvällar och nätter.

 • Kock - Lärling

  Kockar arbetar med matlagning på restauranger eller i storkök. Att planera och förbereda maten är en stor del i arbetet men kock är också ett kreativt yrke. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att vara serviceinriktad och trivas när det är mycket att göra. Som lärling studerar du i kockens verkliga miljö med mycket praktiskt lärande på din lärlingsplats på dagtid, kvällstid och helger.Förkunskaper : Godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande.Kurslängd : 1100 gymnasiepoäng, 44 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kurskostnader : Kurslitteratur och arbetskläder ca 1000 kr.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Främby Hallar Falun.
 • Mekaniker lastbil och mobila maskiner - Lärling

  Behovet av utbildade mekaniker för tunga fordon är stort. En framtida arbetsplats kan vara på en verkstad, stora åkerier och andra trafikföretag. Du kan få arbete som lastbilsmekaniker eller som mekaniker inom andra mobila maskiner som traktorer, pistmaskiner, skördetröskor eller andra tunga fordon Arbetet kan även innebära att du arbetar med fältservice där du åker ut till kundens fordon eller maskin som stannat på vägen eller på en arbetsplats. Då kan det röra sig om arbete med last-, skogs och lantbruksmaskiner. Under utbildningen får du lära dig att göra felsökning, utföra reparationer och service. Du behöver naturligtvis ha ett stort intresse för fordon och motorer och även tycka om problemlösning.Förkunskaper : Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande. B-körkort.Kurslängd : 1100 gymnasiepoäng, ca 44 veckor. Kursupplägget är individuellt beroende på dina förkunskaper.Kurskostnader : Ca 1 000 kr för personlig skyddsutrustning. Litteratur ingår i utbildningen.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Islingby Borlänge. Lärlingsplatsen kan finnas på annan ort och därför kan körkort och tillgång till bil vara nödvändig.
 • Målare - Klassrum

  I vuxenutbildningen med inriktning måleri, får du en utbildning som motsvarar den gymnasiala målarutbildningen. Du får lära dig grunderna i hur man tapetserar, sätter väv och hur man målar snickerier, tak och väggar på ett fackmannamässigt sätt med rätt material och verktyg. Du får även lära dig vad det innebär att arbeta som målare på ett måleriföretag.Förkunskaper : Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande.Kurslängd : 1000 gymnasiepoäng, ca 40 veckor.Utbildningsanordnare : Lugnetgymnasiet.Brukar starta 1 gång per år. Nästa planerade kursstart är augusti.
 • Personbilsmekaniker - Klassrum

  Som personbilsmekaniker arbetar du självständigt och är oftast specialiserad på ett visst bilmärke eller vissa arbetsuppgifter. Det är ganska vanligt att man arbetar på en märkesverkstad. Moderna bilar består av komplexa system i samverkan, därför är även elektronik och IT-kunskaper allt viktigare. Oftast arbetar man med felsökningar med hjälp av elektronisk test- och mätutrustning och utifrån den informationen utför man sedan reparations- och underhållsarbeten. Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för arr jobba som personbilsmekaniker.Förkunskaper : Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande. B-körkort.Kurslängd : 1000 gymnasiepoäng, ca 44 veckor. Kursupplägget är individuellt beroende på dina förkunskaper.Kurskostnader : Ca 1 000 kr för personlig skyddsutrustning. Litteratur ingår i utbildningen.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Islingby Borlänge. APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen och kan ske på annan ort därför kan det vara bra att ha körkort och tillgång till bil.
 • Programmering - Distans

  Kunskap om programmering behövs i allt ifrån dataspel till avancerade styrsystem för tillverkning i industrin. Vanligen arbetar du utifrån riktlinjer eller instruktioner som systemutvecklaren dragit upp eller diskuterar själv förutsättningarna med beställarna av programmet.Förkunskaper : Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk samt matematik på grundläggande nivå eller motsvarande.Kurslängd : 400 gymnasiepoäng, ca 20 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kurskostnader : Kostnad för eventuell litteratur kan tillkomma. Dator du kan ladda ner programvara på, som kommer via anvisning från skolan.Utbildningsanordnare : Infokomp.Övriga upplysningar: Om det var länge sedan du läste matematik är det bra om du har läst Orienteringskurs – matematik innan du börjar utbildningen.
  Kurserna ingår i gymnasiets teknikprogram. Endast dessa 400 gymnasiepoäng blir ingen fullständig yrkesutbildning till programmerare.

 • Slaktare, styckare och charkuterist - Lärling

  Utbildningen ger dig kunskaper för att kunna arbeta med någon av yrkesutgångarna: Slaktare, styckare mot slakt eller charkuteriarbetare/charkuterist.
  Köttindustrin är i stort behov av att rekrytera ny personal och chanserna till arbete är goda efter avslutad utbildning. Att studera som lärling innebär mycket praktiskt lärande ute på en lärlingsplats och en stor del av utbildningen kommer att vara förlagd hos ett företag.Förkunskaper : Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande. Kunskaper i att arbeta och kommunicera via datorKurslängd : 900-1500 gymnasiepoäng, ca 45-75 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden. Kurserna som ingår i de olika kurspaketen kan variera efter elevens intresseområden och lärlingsplatsernas möjligheter att tillgodose innehållet i specifika kurser.Kurskostnader : Kostnader för digitalt undervisningsmaterial och annat teorimaterial tillkommer och betalas av eleven.Kursupplägg : Utbildningen är en lärlingsutbildning och sker på heltid. 70% av utbildningen genomförs ute på lärlingsplatsen och 30% är teori. Du behöver kunna ta dig till olika lärlingsplatser och gemensamma teoripass, därför är körkort och tillgång till bil ibland nödvändigt. För mer information om utbildning och lärplattform, besök gärna Kött & Charkakademins hemsida: https://www.kcaonline.se/Övriga upplysningar : Utbildningen startar med ett studiebesök och en 2 veckors introduktion på arbetsplatsen samt teori.Utbildningsanordnare : Mat by Märta.
 • Spetsutbildning larm- och särketshetstekniker - Distans

  Utbildningen ger kunskaper inom inbrottslarm, brandlarm och passage- och övervakningssystem. Den riktar sig till dig som vill arbeta som installatör och reparatör av larm- och säkerhetssystem och som är elektriker.Förkunskaper : Du är utbildad elektriker och behöver fördjupa dina kunskaper inom larm- och säkerhet.Kurslängd : 600 gymnasiepoäng, ca 30 veckor.Kursupplägg : Undervisningen bedrivs som distansstudier med stöd av lärare via telefon, e-post och utbildningsportal. Du läser huvuddelen hemifrån med vårt distansstöd och kommer till vår skola i Sundsvall för 4 obligatoriska laborationsträffar. Det är fyra dagar åt gången och innehåller teorigenomgångar, laborationer, övningar och slutprov.Kurskostnader : Kostnader för eventuell litteratur, resa och boende vid labbträffarna i Sundsvall tillkommer.Utbildningsanordnare : Teknikutbildarna i Norden AB, Sundsvall.Brukar starta 1 gång per år. Nästa planerade kursstart är januari.
 • Svetsare - Klassrum

  Svetsare arbetar med att foga samman stål och andra metaller med hjälp av olika svetsmetoder. Man kan arbeta med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter eller stålkonstruktioner. Yrket passar dig som är noggrann, serviceinriktad och bra på att kommunicera.Förkunskaper : Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande.Kurslängd : 1050 gymnasiepoäng, 42 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kurskostnader : En beräknad kostnad på ca 500-1000 kr för personlig skyddsutrustning. All litteratur är digital och ingår i kursen.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Islingby Borlänge.
 • Säljare - Distans

  En säljares uppgift är att hjälpa en kund. Som säljare ska du vilja lösa den utmaning, problem eller behov som kunden har. Du behöver trivas med att möta människor, vara intresserad av försäljning och vara i en miljö där det händer mycket.Förkunskaper : Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk samt engelska, matematik på grundläggande nivå eller motsvarande.Kurslängd : 500 gymnasiepoäng, ca 25 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kurskostnader : Kostnad för litteratur kan tillkomma.
  Utbildningsanordnare : Hermods.Brukar starta 1 gång per år. Nästa planerade kursstart är i augusti.
 • Undersköterska - Klassrum och distans

  Vill du arbeta med människor som är i behov av vård, omsorg, stöd eller service? Vård- och omsorgsutbildningen är en yrkesutbildning som ger dig kompetens att arbeta inom vård och omsorg som exempelvis undersköterska, skötare inom psykiatrin, boendestödjare, stödassistent, boendeassistent, ledsagare eller vårdare. Det finns ett stort behov av utbildad personal inom vård och omsorg.Förkunskaper :
  Klassrum: Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande.
  Distans: Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, matematik och engelska på grundskolenivå eller motsvarande.
  Kurslängd : 1500 gymnasiepoäng, ca 60 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kursupplägg klassrum : Utbildningen läses på heltid alla vardagar i veckan. Du kommer att ha schemalagda lektioner på skolan under veckan och övrig tid är det studier på egen hand med stöd av lärare via lärplattformen. I utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment samt APL (arbetsplatsförlagt lärande) där du följer handledarens arbetstider på arbetsplatsen, vilket innebär kvällar och helger.Kursupplägg distans : Utbildningen läses på heltid alla vardagar i veckan. Distansutbildning ger dig möjlighet att studera flexibelt i tid och rum via en webbaserade lärplattform. Du behöver komma till skolan för vissa obligatoriska övningar och examination. I utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment samt APL (arbetsplatsförlagt lärande) där du följer handledarens arbetstider på arbetsplatsen, vilket innebär kvällar och helger.Kurskostnader : Eventuell kostnad för kurslitteratur stå du själv för. Det kan finnas böcker att låna på skolan. Vissa APL-platser kräver att du är vaccinerad, du måste själv betala för vaccineringen.
  Utbildningsanordnare : Agila Institutet VUX, Arena utbildning eller KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI)
 • Yrkesförare buss - Klassrum

  Bussförare arbetar med att köra linjetrafik eller beställningstrafik på dagtid, kvällar och helger. Att arbeta som bussförare är ett ansvarsfullt serviceyrke där du möter många passagerare och ansvarar för resans säkerhet.Förkunskaper : Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och matematik på grundskolenivå, eller motsvarande. B-körkort (med god körvana*) samt ett giltigt körkortstillstånd (sök på www.korkortsportalen.se). Åldersgräns 24 år.
  *God körvana innebär att du följer trafikregler, är bekväm i trafiken och har erfarenhet av att köra under alla årstider.
  Kurslängd : 500 gymnasiepoäng, ca 20 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kursupplägg : Du kommer innan du blir antagen att kallas till ett körtest för att se om du har tillräcklig körvana för att starta utbildningen. Utbildningen läses på heltid alla vardagar i veckan med viss del självstudier. I utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment samt APL (arbetsplatsförlagt lärande). Efter utbildningen har du möjlighet att pröva mot D-körkort (D1/DE vid Trafikverket.
  Kurskostnader : 3000 kr för körkortstillstånd, läkarundersökning samt personlig skyddsutrustning. En uppkörning, ett skriftligt teoriprov samt ett YKB teoriprov ingår också.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Ingarvet Falun.
 • Yrkesförare Lastbil CE - Klassrum

  En utbildning för dig som vill bli kvalificerad till att arbeta som yrkesförare med tung lastbil och släp samt yrkeskompetensbevis (YKB).Förkunskaper : Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och matematik från grundskolan eller motsvarande.
  B-körkort (med god körvana*) är ett krav samt ett giltigt körkortstillstånd (sök på www.korkortsportalen.se). Åldersgräns 21 år. *God körvana innebär att du följer trafikregler, är bekväm i trafiken och har erfarenhet av att köra under alla årstider.
  Kurslängd : 800 gymnasiepoäng. Ca 40 veckor. Kursupplägget är individuellt beroende på dina förkunskaper.Kursupplägg : Du kommer innan du blir antagen bli kallad till en obligatorisk träff för att testa dina förkunskaper.
  Kurserna läses på heltid alla dagar i veckan, integrerat på plats, både teoretiska och praktiska moment ingår. Efter utbildningen har du möjlighet att pröva mot C eller CE-körkort vid Trafikverket.
  Kurskostnader : En beräknad kostnad på ca 3 000 kr för att genomföra kursen täcker körkortstillstånd, läkarundersökning samt personlig skyddsutrustning. En uppkörning, ett skriftligt teoriprov samt ett YKB teoriprov ingår också.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Ingarvet Falun.

Yrkesutbildningar i andra kommuner i Dalarna

Om du vill se vilka yrkesutbildningar som finns inom vuxenutbildningen i Dalarnas övriga kommuner, besök Dalawux hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Då uppdateringen av denna sida inte sker regelbundet är det säkrast att gå in på länkarna till respektive kommuns hemsida för aktuellt kursutbud.

Sidan uppdaterad 2022-09-22