Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Studieekonomi

Du som studerar kan få bidrag och studielån under dina studier.

Du kan söka studiestöd från CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för:

 • vuxenutbildning på grundläggande nivå
 • vuxenutbildning på gymnasienivå
 • validering inom grundläggande eller gymnasienivå

Du kan söka bidrag från SPSM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för:

 • anpassad utbildning, för dig som har en intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada.

Du kan inte söka bidrag eller studielån för:

 • svenska för invandrare (SFI)
 • prövning i en kurs
 • Läs mer om studiestöd från CSN, Centrala Studiestödsnämnden

  CSN har olika ekonomiska studiestöd: studiemedel, studiebidrag och studiestartsstöd. Om du får studiestöd och blir sjuk, ändrar din studietakt, avbryter din utbildning eller på annat sätt ändrar dina studier är du skyldig att meddela CSN. Läs noggrant igenom all information om studiemedel på CSN.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innan du ansöker om studiestöd.

  Studiemedel - för dig mellan 20-60 år
  Studiemedel består utav två delar - ett bidrag som du får och ett studielån som du måste betala tillbaka. Du har rätt till studiemedel från CSN från 1 juli det år du fyller 20 år. Studiemedel från CSN beviljas som längst till och med det år du fyller 60 år, men rätten att låna pengar minskar från att du fyllt 51 år. Det finns krav och villkor som måste vara uppfyllda för att du ska ha rätt till studie­medel. Du måste studera minst 3 veckor och på 50% för att ha rätt till studiemedel. Du ansöker själv om studiemedel genom CSN.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i CSN:s mobilapp.
  Studiebidrag - för dig under 20 år
  Studiebidrag är ett bidrag du kan få till och med juni det år du fyller 20. För att ha rätt till studiebidrag ska du studera på heltid och studera på grundläggande- eller gymnasienivå. Studiebidrag behöver du inte ansöka utan betalas ut av CSN när de ser att du är registrerad på heltidsstudier. Kontakta CSN för mer information.
  Studiestartsstöd- för dig som är arbetslös och 25-56 år
  Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få under en kortare tid för att studera på grundskole- eller gymnasienivå och därmed öka chanserna till jobb. För att du ska ha rätt till studiestartsstöd måste du uppfylla vissa krav, läs mer hos CSN. Du ansöker om studiestartsstöd tillsammans med din hemkommun. Du kan inte ansöka själv då bidraget ska gå till de som rekryteras till utbildning. I Falun gör du ansökan om studiestartsstöd tillsammans med Vägledningscentrum. För att ansöka behöver du boka tid och träffa en studie- och yrkesvägledare på plats på Vägledningscentrum. Det är inte möjligt att göra en ansökan över telefonmöte eller onlinemöte eftersom du behöver vara här och skriva under papper till CSN.

  Har du frågor eller behöver hjälp med att ansöka om studiestöd?
  Läs mer om studiestöd från CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller ring CSN på 0771-276 000.

 • Läs mer om bidrag från SPSM, Specialpedagogiska Skolmyndigheten

  Du som har en intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada och studerar anpassad utbildning kan söka bidrag från SPSM.För att få bidrag ska du ha fyllt 18 år, ingen övre åldersgräns finns. Tillsammans med din lärare inom anpassad utbildning skickar ni in din ansökan. Du ska vara bosatt och folkbokförd i Sverige för att få bidraget.Läs mer om Bidrag för vuxna som går anpassad utbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hos SPSM.
Sidan uppdaterad 2024-05-15