Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Köksbiträde + SVA - Klassrum

Som köksbiträde plockar du fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. Du hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna som köksbiträde. Efter utbildningen kan du arbeta som köksbiträde i kök på sjukhus, i äldreomsorgen, i förskola eller skola.

Förkunskaper: Godkänt betyg i SFI C eller motsvarande.

Kurslängd: 600 gymnasiepoäng och 100-200 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, beroende på dina kunskaper i det svenska språket, Ca 30 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden. Du studerar minst en delkurs i grundläggande svenska som andraspråk på 25% studietakt tills delkursen är klar.

Kursupplägg: Utbildningen läses på heltid med viss del självstudier. Du kommer att studera svenska ungefär 1 dag i veckan. I utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment. APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår och är en viktig del av utbildningen, du följer handledarens arbetstider som kan vara dagtid, kvällstid och helg.

Kurskostnader: Kurslitteratur och arbetskläder ca 1000 kr som betalas vid kursstart.

Övrigt: Arbetsmiljön i köket är varm, bullernivån kan vara hög och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.

Det går inte att välja bort kursen i grundläggande svenska som andraspråk.

Utbildningsanordnare: Yrkesakademin AB, Främby Hallar Falun.

Kurser:

  • Hygien (HYGHYG0) 100p
  • Livsmedel och näringskunskap 1 (LIVLIV01) 100p
  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel (MÅTBRC0) 100p
  • Service och bemötande 1 (SEVSEV01) 100p
  • Specialkost 1 (MALSPE0) 100p
  • Matlagning 1 (MALMAL01) 100p
  • Grundläggande svenska som andraspråk (GRNSVA) 100 - 200p*

*Kursen består av delkurser. Vilken delkurs du ska läsa beror på hur mycket svenska du studerat förut. Det ingår att läsa minst en delkurs under utbildningen.

Information från Arbetsförmedlingen

Hos Arbetsförmedlingen kan du läsa mer om yrket, möjligheter till jobb, lön med mera.

Information om Köksbiträde Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2024-05-15