Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Yrkesförare buss + SVA - Klassrum

Bussförare är ett ansvarsfullt serviceyrke där säker transport av människor är det viktigaste. Som bussförare kan du köra turistbuss, linjetrafik, evenemangsbuss, flygbuss eller färdtjänst. Utbildningen är en gymnasieutbildning, inte en körskola, vilket innebär att du studerar gymnasiekurser och får betyg. När du gått utbildningen kan du pröva för D-körkort (D1/DE vid Trafikverket). Utbildningen måste läsas som sammanhållen, ett avbrott gör att du inte kan få YKB under utbildningen.

Under de kommande åren väntas många bussförare gå i pension. Därför kommer det att finnas en stor efterfrågan på nya bussförare.

Förkunskaper:

  • Godkända betyg i SFI D eller motsvarande
  • B-körkort
  • Giltigt körkortstillstånd grupp 3 från Transportstyrelsen
  • Åldersgräns 24 år.
  • God körvana. Inför antagning kallas behöriga sökande in till ett körtest där du får köra bil med en lärare.

Kurslängd: 500 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 60 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.

Kursupplägg: Utbildningen läses på heltid. Förutom schemalagd tid på skolan för teori och praktiska övningar, krävs att du studerar på egen hand övrig tid. Det går utmärkt att sitta på skolan och studera tillsammans med andra elever..

Kurskostnader: 3000 kr för körkortstillstånd, läkarundersökning samt personlig skyddsutrustning. 1700 kr för kurslitteratur, fysisk bok.

Kostnaden för en uppkörning, ett skriftligt teoriprov samt ett YKB-teoriprov ingår. Klarar du inte proven hos Trafikverket eller YKB får du betala framtida prov själv.

Övrigt: Det går inte att endast läsa delar av utbildningen för att t.ex. bara ta YKB. Det går inte att välja bort kurserna i grundläggande svenska som andraspråk.

Utbildningsanordnare: Yrkesakademin AB, Främby Hallar Falun.

Kurser:

  • Yrkestrafik - Vux (TRAYRK1) 300p
  • Persontrafik – Vux (PESPER1) 200p
  • Grundläggande svenska som andraspråk (GRNSVA) 100-700p*

*Kursen består av 4 delkurser. Hur mycket svenska du studerat förut avgör vilka delkurser du behöver läsa.

Information från Arbetsförmedlingen

Hos Arbetsförmedlingen kan du läsa mer om yrket, möjligheter till jobb, lön med mera.

Information om Bussförare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2024-05-15